Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Lammstek med grönsaker

11 sep, 2015
AvFemina
Lammstek med grönsaker
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Lammstek med grönsaker

(6–8 personer)
1 lammstek med ben, ca 21/2 kg

1 citron

4 vitlöksklyftor

1 kvist rosmarin

salt och peppar

smör och olivolja till stekning

4 dl rödvin

2 dl kalvbuljong

2 lökar

2 morötter

75 g rotselleri

1 tsk maizena

ev grädde
Grönsaker:
1 kålrabbi

2 palsternackor

2 morötter

1 fänkål

100 g rotselleri

2 lökar

ca 4 vitlöksklyftor

olivolja till stekning

färsk timjan

färsk rosmarin

Beredning: Putsa lammsteken, ta bort grova hinnor. Gnid in hela steken med en citronhalva. Stick 8 hål i steken med en spetsig kniv, tryck ner en halv vitlöksklyfta och några rosmarinbarr i varje. Salta och peppra steken rejält runtom.

Stek steken gyllenbrun runtom i smör/olja i en stor stekpanna. Koka ur pannan med rödvin och buljong och slå det i en ugnsplåt med kant. Lägg i delade lökar, morötter i bitar och rotselleri i små tärningar och lägg sedan ett ugnsgaller över. Lägg steken på gallret, ställ in allt i 150° varm ugn och stek tills innertemperaturen visar 57° vid benet för rosa kött, 1–11/2 tim. Stek lite längre om du föredrar mera välstekt kött.

Ansa, skala och skär rotfrukterna, lök och vitlök i mindre bitar. Stek dem ­mjuka i olivolja i en stor stek- eller wokpanna. Salta och peppra. Blanda ner de färska kryddorna mot slutet.

Sila över stekskyn i en kastrull. Låt skyn koka ihop lite. Red med ca 1 tsk maizena utrörd i lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev lite grädde. Skär upp steken i tunna skivor. Servera tillsammans med grönsakerna och såsen.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto PETER KAM

Annons