Långbakad anka med krispig grönkål
(4–6 personer)
1 anka à ca 2 kg
salt och peppar
1 knippa persilja
5–6 kvistar färsk timjan
1 tsk torkad timjan
1 kvist rosmarin
2 msk rivet citronskal
2 dl olivolja
2 dl rapsolja
Grönkål:
ca 300 g grönkål utan stjälk
1/2 dl olivolja
lite flingsalt
Beredning: Stycka ankan i bröst, lår och klubbor. Dra av skinnet. Krydda köttet runtom med salt och peppar. Blanda ankdelarna med örter och citronskal i en eldfast form eller stekgryta. Häll på oljorna. Ställ in i 100° varm ugn och baka tills köttet är mört, 4–5 tim. Riv grönkålen i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt. Massera in oljan med händerna och krydda med flingsalt. Ställ in plåten i 175° varm ugn och tillaga i ca 15 min. Vänd runt i kålen med en stekspade efter halva tiden. Servera ankan med den krispiga kålen.
AV JAN-ERIK HAGBOHM
FOTO PETER KAM