Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips till höstmiddagen Spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Bästa kriminalserierna Presenttips till fars dag 2024

Långkål

23 dec, 2011
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av Jan-Erik Hagbohm

3–4 stora fina grönkålsstånd

skinkspad eller grönsaksbuljong

50 g smör

2 dl grädde

salt och nymalen vitpeppar

ev ättika och sirap alt råsocker

Beredning:

Repa bladen från de grova stjälkarna och förväll bladen hastigt i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och krama ur kålen. Lägg tillbaka kålen i kastrullen, slå på buljong eller skinkspad så att det precis täcker. Låt koka sakta i ca 15 min. Häll av och krama ur grönkålen. Så här långt kan långkålen förberedas och sedan förvaras i kylen 2–3 dagar. Hacka grönkålen grovt och fräs den lite lätt i smöret. Tillsätt grädden och låt puttra i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. En del smakar också av kålen med ättika och lite sirap eller en nypa råsocker. Det är en smaksak, så pröva dig fram.

Annons