Långkål
Av Jan-Erik Hagbohm
3–4 stora fina grönkålsstånd
skinkspad eller grönsaksbuljong
50 g smör
2 dl grädde
salt och nymalen vitpeppar
ev ättika och sirap alt råsocker
Beredning:
Repa bladen från de grova stjälkarna och förväll bladen hastigt i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och krama ur kålen. Lägg tillbaka kålen i kastrullen, slå på buljong eller skinkspad så att det precis täcker. Låt koka sakta i ca 15 min. Häll av och krama ur grönkålen. Så här långt kan långkålen förberedas och sedan förvaras i kylen 2–3 dagar. Hacka grönkålen grovt och fräs den lite lätt i smöret. Tillsätt grädden och låt puttra i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. En del smakar också av kålen med ättika och lite sirap eller en nypa råsocker. Det är en smaksak, så pröva dig fram.