Lättlagat – laxpudding
(4–6 personer)
6–8 stora kalla kokta potatisar
1 gul lök
300 g färsk lax, i tunna skivor
100 g kallrökt lax, i tunna skivor
ca 40 g färsk bladspenat, väl sköljd
1 knippa dill, finhackad
1/2 knippa persilja, finhackad
3 ägg
3 dl grädde
salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
skirat smör
Beredning: Spänn fast ett dubbelt ark aluminiumfolie i botten på en form med avtagbar kant.
Skiva potatisen. Skala och skiva löken tunt. Skär även laxen tunt. Smöra formen. Bottna formen med ett lager skivad potatis. Varva därefter lök,
spenat, dill, persilja och lax. Avsluta med lax och potatis.
Vispa ihop ägg och grädde. Salta och peppra. Häll äggblandningen i formen. Ställ in i 175° varm ugn och grädda i
ca 45 min. Servera tillsammans med skirat smör.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto PETER KAM