Lavendel- och blåbärspannacotta
(6 personer)
Lavendelkräm
2 gelatinblad
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1 msk torkade lavendelblommor
1 dl strösocker
Blåbärskräm
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 tsk strösocker
1 msk blåbär
Beredning:
Börja med att förbereda lavendelkrämen genom att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull och lägg i stången. Tillsätt grädde, lavendel ochsocker och sjud på svag värme i ca 3 min. Sila bort lavendeln och vaniljstången.
Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och lös upp dem i lavendelkrämen. Fördela krämen i 6 glas. Låt stå i kylskåpet i ca 2 tim eller tills krämen börjar stelna.
Gör nu i ordning blåbärskrämen genom att lägga gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Koka upp grädde med socker och blåbär. Blanda snabbt med en mixerstav. Ta upp gelatinbladet, krama ur vattnet och lös upp det i blåbärskrämen. Sila krämen. Fördela blåbärskrämen ovanpå lavendelkrämen i glasen. Låt stå i kylskåpet i ytterligare 1 tim eller tills blåbärskrämen har stelnat.
Av Monica Eisenman och Lisa Eisenman Frisk