Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

”Jag levde på matsvinn i en vecka”

17 maj, 2024
FotografPrivat
Aino Oxblod lever på matsvinn
Varje dag kastas det enorma mängder mat i världen, något som blivit ett av nutidens största miljöproblem.
Men går det att leva enbart på matsvinn, och hur går man i så fall till väga?
Feminas reporter Aino Oxblod bestämde sig för att ta reda på det – och testade att under en veckas tid bara äta räddad mat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje år slängs det mängder av mat i onödan i Sverige. Enligt Naturvårdsverket genererade svenskarna nästan ett ton matsvinn 2021 – det motsvarar hela 86 kilo per person. Samtidigt lyfts minskningen av matsvinnet upp som ett av de mest effektiva sätten att bromsa de rådande klimatförändringarna i världen.

Men om man nu vill minska sitt matsvinn, hur ska man då gå till väga? Det kan kännas hopplöst svårt att ändra sina vardagsvanor i grunden – men det behöver inte vara så krångligt som du kanske kan tro.

Jag bestämde mig för att göra ett experiment: att ta reda på hur det är att leva bara på räddad mat i en hel vecka.

Så går Feminas matsvinnsexperiment till:

I en veckas tid ska jag alltså bara äta matsvinn – alltså mat som inte längre kan säljas till fullpris, och som tidigare hade kastats. Under experimentet använder jag mig av appen Too good to go – där bokar jag måltider eller matkassar att hämta ut, till ett nedsatt pris.

Annons

Jag kommer dock kombinera det med saker jag redan har hemma i köket, att kasta min egen mat i förmån för experimentet går emot hela idén om att minska matsvinn.

Söndag 25/2

Första dagen på det här lilla experimentet! Jag är lite nervös, och vet inte alls vad jag kan vänta mig. Jag brukar i vanliga fall laga matlådor för hela veckan på söndagen, men den här veckan blir annorlunda.

Jag lyckas inte få tag på en blandkasse – de verkar vara hett eftertraktade – men åker i stället till Ica vid Telefonplan och hämtar en brödkasse och en frukt- och grönt-kasse. Inget att göra matlåda på kanske, men min bakfulla fästman blir glad över munkarna i brödkassen. Frukturvalet fascinerar mig – jordgubbar i februari? Utöver en möglig physalis är allt i relativt bra skick. Det blir mackor till middag – vårt två personer starka hushåll har nu bröd för ett helt kompani.

Måndag 26/2

Tillbaka på jobbet, och äter macka med sallad och paprika till frukost. Inte vad jag äter annars, men gott. I dag testar jag att rädda lite färdiga måltider. I appen kan man nämligen både hämta kassar från matbutiker, såväl som måltider och annat från restauranger och kaféer.

Annons

På lunchen hämtar jag en måltidspåse på ett hotell en promenad bort. Jag får vänta en stund på maten, och är tacksam över att jag inte har en stressig dag. Men maten är god och vällagad, och portionen generös! Efter jobbet räddar jag en annan måltid från en indisk restaurang, och det är lika gott. Jag kommer också på mig själv med att äta bröd fastän jag är mätt, eftersom allt bröd inte får plats i frysen och jag är stressad över att det ska hinna bli dåligt.

En hotell-lunch!

Tisdag 27/2

Nä, bröd är ingen frukost för mig. Så i dag tar jag kvarg jag har i kylen och skär i stället ner räddad frukt. Det är helt okej, men physalis behöver jag verkligen aldrig äta igen…

Annons

Jag räddar pizza till lunch från Eataly nära jobbet, så att jag inte ska behöva vara borta 45 minuter bara för att hämta maten. God för 29 kr! Lite svampig kanske, men jag är inte så kräsen.

Efter jobbet ska jag möta en vän och gå på bio, och det visar sig vara en utmaning att hitta mat som släpps inom rätt tidsspann och förhoppningsvis inte behöver en micro… borde nog ha planerat bättre men hoppas det löser sig.

Middagsupdate: Räddade en överraskningskasse från ett fik nära bion. Hoppades på en macka eller en sallad – det var 3 bullar, en brownie och en gigantisk drömkaka. Perfekt.

En middag blev bara fikabröd.

Onsdag 28/2

Revansch! Hämtade en frukostkasse från ett hotell i närheten vid 10, och den funkar som både frukost och lunch! Äggröra och bacon till frukost, och bröd, skinka, ost och ägg till lunch. River upp frallorna med händerna för att jag inte hittar en bra brödkniv, lägger på pålägg men inget smör. Tänker att det är så här det är att vara med i Sagan om ringen.

Annons

På eftermiddagen tar jag sikte mot Espresso House på T-centralen, men det finns för många olika så jag hamnar först vid fel. Men när jag väl hittar rätt visar det sig vara väl värt jakten – vilken jäkla påse. Sallad! Foccacia! Bagel! Middag OCH frukost, helt perfekt ju. Känner mig som en riktigt begåvad jägare.

Torsdag 29/2

I dag är jag lite frustrerad. Jag skulle vilja få tag i en blandkasse på någon matbutik för att se vad en sån kan innebära – men allt som finns är bröd. Bröd, bröd, fikabröd och mera bröd. Hur kan det ens bakas så mycket bröd varje dag?

En annan utmaning är att hitta mat som går att hämta på bra tider, och på bra platser. Jag har en fullproppad dag på jobbet och har inte tid att åka runt halva stan. Jag borde ha haft matlåda, men när det är huggsexa för att få tag i en blandkasse så är det… svårt.

Fredag 1/3

Jag återupprepade onsdagens succé och köpte en kasse på Espresso house på torsdagseftermiddagen – den innehöll en sallad och FYRA mackor. Blev middag, frukost (till mig och min sambo) samt fredagslunch. Allt var också väldigt gott, en 10/10 lyckad fångst helt enkelt.

Espresso house-påsarna var en favorit!

Ska äta middag hemma hos en vän och hittar två restauranger på samma gata med upphämtning på eftermiddagen. Det underlättar att ha ett jobb där man kan dra vid halv tre och sen jobba sista timmen på ett fik - många restauranger har upphämtning på lite obekväma tider mitt på eftermiddagen.

Annons

Lördag 2/3

Ägnar några timmar åt ett sista upphämtningsvarv på stan – solen skiner och jag har podcastavsnitt att lyssna ikapp så det är ändå en helt okej helgsyssla, även om det tar lite tid. Lyckas äntligen få tag i en blandkasse på Ica, brödkasse på ett annat Ica och en överraskningskasse på OKQ8. Det är. Sååååå. Mycket. Fikabröd.

Hur kan det bakas så mycket bröd i vårt avlånga land?

Blandkassen är dock bra, mest grejer med lite trasiga förpackningar – det är olika sorters pasta, havregryn, och granola. Jag förstår att de är populära bland appens användare.

Söndag 3/3

Jag vill aldrig se en brödskiva till i mitt liv (okej, jag är dramatisk – men en veckas paus behövs åtminstone). Därför äter jag i stället granola och kvarg till frukost, och en tallrik pasta till middag.

Annons

I dag tar experimentet slut, och jag kan inte ljuga och säga att det inte är lite skönt. Det har varit ansträngande att inte kunna köpa och äta exakt vad jag vill. Men det har också öppnat mina ögon kring hur mycket mat som går till spillo helt i onödan – och kanske framförallt att det bakas alldeles för mycket bröd varje dag.

Olika sätt att rädda mat

Det finns många olika sätt att rädda mat på – både online och i butik. Här har vi samlat några bra aktörer och knep!

  • Too good to go. Finns i hela Sverige. Ladda ner appen eller kolla in toogoodtogo.com.
  • Karma. Rädda mat från olika restauranger runt om i Sverige. Finns där appar finns!
  • Matsmart. Sajt och app där du kan köpa torrvaror till varierande nedsatt pris. Har också många bra erbjudanden. Kolla in matsmart.se
  • Kolla in din lokala matvarubutik – allt fler matbutiker har en kyl med varor med kort bäst före-datum till nedsatt pris.

Slutsats:

Det här var verkligen en fascinerande vecka att gå igenom! Innan experimentet hade jag knappt hört talas om maträddningsappar, och jag hade verkligen inte förstått hur utbrett och enkelt det är att använda.

Under veckan har jag sparat både pengar och miljö. Mat som till originalpris hade kostat 2795 kronor, kostade nu sammanlagt 920 kronor – alltså blev det 1875 kronor billigare. Gällande miljö så räknar man på hur mycket koldioxidutsläpp som sparats, och i mitt fall rör det sig om 48,6 kilo koldioxid. Det motsvarar 41, timmar i en varm dusch, eller att ugnen står på i hela 61 dagar.

Annons

Att enbart äta matsvinn är dock rätt extremt – det har slukat tid och emellanåt resulterat i svajigt blodsocker. Jag listar några punkter att ta i beaktning när det kommer till att rädda matsvinn:

1. Du kan inte vara kräsen. Du får i stort sett aldrig veta vad det är för mat du ska hämta upp. Om du har en viss kosthållning, följer någon diet eller har allergier är det också svårare att äta räddad mat. Det är helt enkelt lite för många frågetecken innan du sett vad det är i kassen,

  1. Det tar lite tid. Alla butiker och restauranger i hela Sverige är (såklart) inte anslutna till appen, så du kan behöva promenera eller resa en del för att hämta upp maten. Jag arbetar i centrala Stockholm med en uppsjö av alternativ och upplevde ändå att det tog ganska mycket tid, så jag kan bara föreställa mig hur det är om man bor i andra delar av landet.
  2. Obekväma upphämtningstider. Eftersom det är matsvinn det handlar om kan du sällan hämta maten när du skulle vilja, och många restauranger har ganska korta tidsfönster för upphämtning, som du måste anpassa dig efter.
  3. Kostnaden. Om du brukar äta lunch ute varje dag är det här ett otroligt alternativ – du kan hitta goda luncher för mindre än hälften av vad du brukar betala. Om du däremot i vanliga fall har matlåda alla dagar i veckan sparar du inte pengar på att hämta måltidskassar, då är det i så fall kassar från mataffärerna som kan passa dig.
  4. Mängden bröd. Jag vet att jag tjatar, men det är så mycket bröd. En räddad brödkasse innehåller ofta mer bröd än en familj äter på en vecka, och många av kaféerna och restaurangerna du kan rädda mat från har också kassar fulla med bröd av olika slag.
  5. Ha frysutrymme! Om du har ordentligt med utrymme i skafferi och frys är det en fördel. Jag har en skafferilåda och en frys med 2,5 lådor – det blev proppfullt bara av en blandkasse och en brödkasse, vilket resulterade i en del stress över att hinna äta upp varorna innan de blev dåliga.
Feminas reporter Aino Oxblod testade Too good to go!

Men med det sagt rekommenderar jag absolut att rädda mat i någon utsträckning. Utforska bland lunchrestaurangerna runt din arbetsplats, eller mataffärerna i ditt bostadsområde. Du kan hitta god mat för en bråkdel av ursprungspriset, samtidigt som du hjälper miljön – what’s not to like?

10 saker du kan göra för klimatet redan i dagBrand logo
10 saker du kan göra för klimatet redan i dag
Annons