Lisa Lemkes 2-dagarsbolognese
Gör: Matjournalist, matstylist, kock, kokboksförfattare. Dessutom pizzabagare på halvtid i den egna restaurangen Prostens pizza som hon driver tillsammans med maken, kocken Marcus Nordgren.
Bor?
– I en gammal prästgård i Skrea backe utanför Falkenberg.
Bästa matminne?
– Oj, världens svåraste fråga. Svaren är självklart många. Men jag väljer ändå när jag var Kyoto i Japan. Vi åt på samma ställe tre kvällar. Helt fantastiskt. Tror att vi åt minst 40 rätter. Alla tillagade med japansk precision. Det hela slutade med att kocken inviterade oss till sitt privata karaokeställe.
Tackar aldrig nej till?
– Det mesta. Men är extra svag för svenska jordgubbar och en surströmmingsklämma.
Middag hemma eller på krogen?
– Hemma, det är väldigt mysigt.
Kjol/klänning eller jeans?
– Jeans.
Fördrink eller avec?
– Fördrink. Brukar variera mig men faller ofta tillbaka till en campari med juice eller russian.
Passion?
– Det jag gör. Jag älskar mat, det är väl därför vi har startat en pizzeria och lagar mat i stället för att slappa i soffan om helgerna.
Dold talang?
– Jag är jädrans bra på att mocka i stallet. Är faktiskt rätt duktig på en massa ”bondesaker”.
Favoritmusik?
– Allätare och väldigt humörstyrd. Just nu är det Chet Baker sings som går i ett.
”Välj med fördel kött med ben för det ger en sagolik tyngd till bolognesen. Annars kan du köpa lite oxsvans, det ger också en fantastisk smak och mycket ’umpf’ till rätten.”
(ca 8 personer)
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
300 g morot
1/2 chili
4 stora stjälkar selleri
130 g salami alt chorizo, salsiccia eller liknande korv
500 g nötkött, t ex högrev eller ytterlårfilé
500 g fläskkött, t ex kotletter eller karré
olivolja
3 dl rött vin
8 dl vatten
2 burkar krossade tomater à 400 g
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk torkad oregano
salt och svartpeppar
Till servering:
pasta
nyriven pecorino eller parmesan
Beredning: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala morötterna och finhacka dem samt chili och selleri. Skär salamin i fina bitar. Skär köttet i mindre tärningar.
Hetta upp lite olja i en stor gryta eller kastrull och bryn kött och korv. Häll över alltsammans tillsammans med vätskan i en annan form och fräs i stället lök, vitlök och chili i grytan tills löken har blivit mjuk. Tillsätt selleri och morot och bryn blandningen på hög värme i ett par min. Häll tillbaka kött- och korvblandningen och all vätska i grytan tillsammans med vin, vatten, krossade tomater, fond, oregano samt salt och peppar.
Koka upp, skumma av och fortsätt att koka på medelvärme med locket på glänt i ca 21/2 tim. Rör om då och då under tiden. Dra bort från värmen och låt kallna helt, gärna över natten. Koka därefter upp bolognesen igen, smaka av med salt och peppar. Låt koka i ca 1 tim. Servera tillsammans med nykokt pasta och pecorino eller parmesan.
Foto MAGNUS CARLSSON