Lyckas med betor och kål i din pallkrage – bästa knepen
Raw food, när det gäller livsmedel, handlar om att råvarorna aldrig hettas upp till över 42 grader. I stället för att koka, steka eller baka äter man maten färsk som råkost, precis som den är, eller tillreder den genom torkning, blötläggning, mixning och centrifugering. Även syrade grönsaker och groddning av frön, ärter, bönor och linser är vanligt.
Tanken är att upphettning förstör mycket av näringen. Framför allt enzymerna, som behövs för att bryta ner maten så att kroppen kan tillgodogöra sig den. Den levande maten ses som mer lättsmält än den tillagade.
Du som följer raw food-filosofin äter mycket frukt och grönsaker, alger, nötter, frön och vegetabiliska oljor. Begreppet ”superfoods” används om de frukter, bär och grönsaker som innehåller särskilt mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter, exempelvis tranbär och mörkgröna bladgrönsaker.
Den som odlar en del av sina råvaror själv gör en insats för miljön. Samtidigt får du full koll på hur de har odlats och det blir betydligt billigare.
Här är en guide till några grönsaker som är lättodlade.
Färgstarka rödbetor
Att odla rödbetor går på ett kick – bara två månader från sådd till skörd.
Odlingsråd
• Välj en solig växtplats!
• Vill du odla rödbetor för lagring och vinterbruk, vänta till midsommartid med att så.
• Gallra så att rötterna får plats att svälla.
• Kupa upp lite jord så blir betorna jämnare i skalet och vackrare.
• Luckra och vattna så slipper du löss och jordloppor.
• Gödsla generöst men inte med för mycket kväve, då blir rödbetorna fulla av nitrat. Kalium vill de däremot ha mycket av, finns exempelvis i aska.
Skörda broccoli i omgångar
Broccoli är rik på C-vitamin och flera andra antioxidanter som gör den extra nyttig. Finns i ett par olika varianter, den man kanske främst tänker på är sorten som först ger ett stort, kompakt toppskott och senare på säsongen en mängd sidoskott.
Sparriskålen är en annan typ som ger rikligt med mindre blomskott. Den klarar lättare jord än de flesta kålsorter, men är kinkigare när det kommer till torka. Torkar jorden upp måste du vattna din broccoli!
Odlingsråd
* Redan i mars–april kan fröna sås inomhus om du väljer att förkultivera. Men småplantorna vill inte ha det alltför varmt. Ett alternativ är att direktså broccolin på växtplatsen någon månad senare.
* Vad gäller skadeinsekter och växtsjukdomar gäller detsamma som för huvudkål och grönkål, se nästa sida.
Kål – tungviktare i landet
Ju färgstarkare grönsak, desto rikare är den på antioxidanter. Rödkål vinner över vitkål även om båda är fiberrika och bra grönsaker. En kålodlare behöver vara tålmodig. Men med mycket flit och lite tur belönas du med vackra kålhuvuden fram på höstkanten.
Odlingsråd
* Förodla gärna kålen men inte för tidigt!
* Rödkål och vitkål (två varianter på samma tema) kräver god jord. Helst ska den vara ganska tung och mullig.
* Odla kålen efter baljväxterna i växtföljden, så att den får en god, kväverik start. Gödsla sedan efter hand, gärna med såväl gräsklipp som kompost och gödselvatten.
* Kålen hungrar inte bara efter näring utan är också en törstig rackare. Den trivs inte i torr jord, det gäller att både vattna och marktäcka. Dessvärre gynnar det ju också sniglarna, som kan bli ett gissel i kålodlingen. Ut och plocka i skymningen!
* Odla under väv eller vackra spetsgardiner för att hindra kålens vanligaste skadeinsekter.
Grönkålen är tåligast
Grönkål är en supergrönsak, som kan skördas även mitt i vintern. Bättre blir det inte! Att odla kål kan vara lite knepigt men grönkålen är bra att börja med. Den ställer inte lika höga krav på växtplats och gödsling som flera andra kålsorter. När annan kål vill stå i lerjord klarar grönkål även lättare jordar. Men kom ihåg att byta växtplats varje år. Det är nämligen många skadedjur och sjukdomar som kan ge sig på kålväxter, men riskerna minskar med en bra växtföljd.
Till marodörerna hör jordloppor, kålfjärilslarver, kålfluga och kålmal. Samtliga kan hållas borta någorlunda med fiberduk eller annan lämplig väv.
Odlingsråd
* Förodla gärna grönkålen, det ger plantorna ett försprång mot skadegörarna.
* Skördesäsongen är lång eftersom grönkål kan stå kvar i snö och flera minusgrader. Smaken blir faktiskt bättre om plantan hunnit bli lite frostnupen innan bladen plockas. Dessutom vissnar plockad kål ganska fort, och därför är det fiffigt att låta den stå kvar i landet tills den ska användas. Hägna in för att skydda mot rådjuren!
Lättodlad mangold
Är du känslig för oxalsyra, använd de spädaste bladen. Den klarar de flesta jordar och är i stort sett fri från sjukdomar och skadegörare, även om sniglarna ibland vill knapra på ett blad.
Skörden är riklig och återkommer under hela skördesäsongen. Milda år kan man hitta fräscha blad långt fram på senhösten om man bor i landets södra delar. Eftersom växten är tvåårig går det även att skörda året därpå.
Odlingsråd
• Så fröna direkt på växtplatsen i maj–juni.
• Det enda kravet mangolden har är att du gödslar ordentligt, gärna med gräsklipp. Får plantorna för lite kväve syns det genom att bladen börjar gulna.
Här är fler närodlade raw food-ingredienser att prova på
• Aronia
• Blåbär
• Bocktörne (gojibär)
• Bovete
• Chili
• Frön av målla och pilört
• Fänkål
• Färska och torkade örter
• Hasselnötter
• Havtorn
• Honung
• Ingefära
• Koriander
• Lingon
• Lök – alla sorter
• Morot och andra rotfrukter
• Nässlor
• Pepparrot
• Senapsfrön
• Squash
• Svarta vinbär
• Tomater
• Tranbär
• Äpplen