Mandelpaj med rabarber
(4–6 små pajer)
1 dl äggvita
100 g mandelmjöl (eller skållad och finmalen mandel)
1 dl strösocker
3–4 rabarberstjälkar
3 dl vaniljsockerlag, se recept nedan
2 dl grädde, vispad
Till garnering:
några myntablad
Beredning: Vispa äggvitorna till ett fast skum och blanda försiktigt med mandelmjöl och socker. Fördela smeten i 4 små portionsformar. Ställ in i 175° varm ugn och baka i 20–25 min.
Ansa rabarbern, skär den i ca 10 cm långa stavar som du sedan delar på längden. Värm sockerlagen, lägg i rabarbern och låt sjuda tills den mjuknar, 3–5 min. Låt svalna. Lyft upp rabarbern ur sockerlagen och fördela ovanpå de nybakade bottnarna. Toppa med en klick vispad grädde och garnera med myntablad.
VANILJSOCKERLAG
5 dl strösocker
5 dl vatten
1 vaniljstång alt 1 tsk äkta vaniljpulver
Beredning: Koka upp och låt svalna.
Tips! Spara rabarberlagen och blanda med mousserande vin för enkel fördrink. Eller blanda lagen med vodka, sodavatten, lime och mynta för en lite starkare fördrink.
Av CAROLINE DAFGÅRD
Foto JOHANNA ÅKERBERG KASSEL