Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips till höstmiddagen Spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Bästa kriminalserierna Presenttips till fars dag 2024

5 himmelska röror till grillat – recept från Sveriges mästerkock 2021

06 aug, 2021
AvLinn Seipel
Christin Kashou och en pestoröra
Christin Kashou visar hur man svänger ihop härliga röror till sommarens alla grillmåltider. Foto: Alexandra Schuman.
Mästerkocken Christin Kashou visar i fem videos hur man kan förhöja sommarens alla grillrätter med enkla röror. Här presenteras recept som passar allt ifrån kött och grillad kyckling till grillade grönsaker eller sommarsalladen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så tillagar du säsongens grönsak - kålrabbinBrand logo
Så tillagar du säsongens grönsak - kålrabbin

Christin Kashou vann årets säsong av Sveriges mästerkock, och är det något hon kan är det hur man förhöjer en måltid med en härlig röra.

Här är hennes fem främsta såsrecept som passar att servera till grillade favoriter. Allt tar bara några minuter att slänga ihop!

5 recept på såser att servera till grillad mat

1. Fetaoströra med paprika

Fetaoströra till sommarens grillrätter - mästerkocken ger oss sitt receptBrand logo
Fetaoströra till sommarens grillrätter - mästerkocken ger oss sitt recept

Denna magiska röra rekommenderas exempelvis till grillade kycklingfiléer och rostad potatis.

Ingredienser

  • Grekisk yoghurt
  • 200 g fetaost
  • 1 burk grillad paprika
  • 1 vitlöksklyfta
  • Lite olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här

Annons
  1. Smula ner fetaosten
  2. Tillsätt grillad paprika – välj om du vill hacka för hand eller använda stavmixer
  3. Tillsätt två teskedar yoghurt
  4. Riv eller pressa vitlök, gärna lite i taget så att såsen hinner få stå och dra
  5. Addera olivolja, salt och eppar
  6. Rör om för hand eller med stavmixer om du vill få en riktigt slät sås
  7. Garnera med valfria kryddor

2. Chimichurri-sås

Chimichurri med hetta - mästerkocken Christin Kashou om såsenBrand logo
Chimichurri med hetta - mästerkocken Christin Kashou om såsen

Chimichurri passar till det mesta och kan beroende på vad man föredrar förgylla både grillat kött och en fräsch sommarsallad.

Ingredienser

  • Röd och grön chili
  • Rödvinsvinäger
  • Olivolja
  • Persilja
  • Koriander
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Hacka upp både den gröna och röda chilin i fina bitar
  2. Häll i olivolja
  3. Tillsätt två teskedar rödvinsvinäger
  4. Hacka i de färska kryddorna i önskad mängd
  5. Krydda efter behag och rör ihop
  6. Blev såsen för tjock tillsätt mer olivolja och vinäger
  7. Låt stå och dra sig några minuter

3. Aioli med sesamolja

Aioli med sesamolja - recept från mästerkocken Christin KashouBrand logo
Aioli med sesamolja - recept från mästerkocken Christin Kashou

Sesamaioli passar utmärkt till skaldjur, eller grönsaker så som grillad sparris.

Annons

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • Rapsolja
  • 2–3 tsk sesamolja
  • ½ citron
  • Salt

Gör så här

  1. Lägg i bara äggulorna
  2. Tillsätt dijonsenap och blanda ihop
  3. Häll i rapsolja stegvis och vispa kraftigt så att ingredienserna sätts samman
  4. Tillsätt sesamolja, citron och salt
  5. Blanda ihop tills aiolin får en konsistens jämförbar med smeten till en kladdkaka

4. Japansk teriyaki-sås

Teriyaki till grillat - mästerkocken Christin Kashous receptBrand logo
Teriyaki till grillat - mästerkocken Christin Kashous recept

Passar till all form av grillat, då den både tillför sötma och syra, utan någon extra hetta.

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 ¼ japansk soja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk ingefära
  • 1 ½ tsk majsstärkelse
  • 1 msk risvinäger

Gör så här

  1. Häll i socker i en kastrull
  2. Tillsätt majsena för att ge såsen en fin struktur
  3. Häll i vatten och soja
  4. Riv ner ingefära och vitlök i såsen
  5. Häll i risvinsvinäger
  6. Koka upp såsen under omrörning

5. Pesto med färskost

Pesto med färskost - recept av mästerkocken Christin KashouBrand logo
Pesto med färskost - recept av mästerkocken Christin Kashou

Passar utmärkt som dressing till sallad, som dipsås och som röra till i princip allt du kan tänka dig grilla.

Ingredienser

  • 1 burk pesto
  • Olivolja
  • 1 pkt färskost
  • 1 citron
  • Salt

Gör så här

  1. Lägg pesto i en skål
  2. Spä ut peston med olivolja
  3. Tillsätt färskost
  4. Pressa i citron
  5. Rör ihop och låt stå och dra lite
Annons