5 himmelska röror till grillat – recept från Sveriges mästerkock 2021
Christin Kashou vann årets säsong av Sveriges mästerkock, och är det något hon kan är det hur man förhöjer en måltid med en härlig röra.
Här är hennes fem främsta såsrecept som passar att servera till grillade favoriter. Allt tar bara några minuter att slänga ihop!
5 recept på såser att servera till grillad mat
1. Fetaoströra med paprika
Denna magiska röra rekommenderas exempelvis till grillade kycklingfiléer och rostad potatis.
Ingredienser
- Grekisk yoghurt
- 200 g fetaost
- 1 burk grillad paprika
- 1 vitlöksklyfta
- Lite olivolja
- Salt och peppar
Gör så här
- Smula ner fetaosten
- Tillsätt grillad paprika – välj om du vill hacka för hand eller använda stavmixer
- Tillsätt två teskedar yoghurt
- Riv eller pressa vitlök, gärna lite i taget så att såsen hinner få stå och dra
- Addera olivolja, salt och eppar
- Rör om för hand eller med stavmixer om du vill få en riktigt slät sås
- Garnera med valfria kryddor
2. Chimichurri-sås
Chimichurri passar till det mesta och kan beroende på vad man föredrar förgylla både grillat kött och en fräsch sommarsallad.
Ingredienser
- Röd och grön chili
- Rödvinsvinäger
- Olivolja
- Persilja
- Koriander
- Salt och peppar
Gör så här
- Hacka upp både den gröna och röda chilin i fina bitar
- Häll i olivolja
- Tillsätt två teskedar rödvinsvinäger
- Hacka i de färska kryddorna i önskad mängd
- Krydda efter behag och rör ihop
- Blev såsen för tjock tillsätt mer olivolja och vinäger
- Låt stå och dra sig några minuter
3. Aioli med sesamolja
Sesamaioli passar utmärkt till skaldjur, eller grönsaker så som grillad sparris.
Ingredienser
- 2 ägg
- 1 tsk dijonsenap
- Rapsolja
- 2–3 tsk sesamolja
- ½ citron
- Salt
Gör så här
- Lägg i bara äggulorna
- Tillsätt dijonsenap och blanda ihop
- Häll i rapsolja stegvis och vispa kraftigt så att ingredienserna sätts samman
- Tillsätt sesamolja, citron och salt
- Blanda ihop tills aiolin får en konsistens jämförbar med smeten till en kladdkaka
4. Japansk teriyaki-sås
Passar till all form av grillat, då den både tillför sötma och syra, utan någon extra hetta.
Ingredienser
- 1 dl vatten
- 1 dl socker
- 1 ¼ japansk soja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk ingefära
- 1 ½ tsk majsstärkelse
- 1 msk risvinäger
Gör så här
- Häll i socker i en kastrull
- Tillsätt majsena för att ge såsen en fin struktur
- Häll i vatten och soja
- Riv ner ingefära och vitlök i såsen
- Häll i risvinsvinäger
- Koka upp såsen under omrörning
5. Pesto med färskost
Passar utmärkt som dressing till sallad, som dipsås och som röra till i princip allt du kan tänka dig grilla.
Ingredienser
- 1 burk pesto
- Olivolja
- 1 pkt färskost
- 1 citron
- Salt
Gör så här
- Lägg pesto i en skål
- Spä ut peston med olivolja
- Tillsätt färskost
- Pressa i citron
- Rör ihop och låt stå och dra lite