Maten, vinet, dukningen och spellistan – fixa ett kravlöst sommarmingel
Sommaren är den perfekta tiden för kravlöst umgänge. Och aldrig har vi väl längtat efter att ses så mycket som nu. Lägg ribban på en lagom nivå vad gäller mat, dryck och dekorationer så har du energi kvar för att umgås även när det är du som står för festligheterna.
1. Maten
Sommaren är ju den grillade matens årstid. Och oavsett om du föredrar en blodig biff eller ett kryddigt kycklingspett, färska grönsaker, rotfrukter eller goda ostar går allt att lägga på grillen. Något annat som vi äter mer av på sommaren är plockmat. Smördegsnittar med getost och fikonmarmelad, parmesankex med löjrom eller crostini med lax- eller räkröra är enkla att förbereda men ger festen en lyxig känsla. Till lunchminglet kan det vara trevligt med en sallad – gör en snabb och enkel variant på dina favoritgrönsaker, exempelvis spenatblad och tomater, lägg till bönor, broccoli eller något annat mättande och toppa med fetaost, getost eller halloumi och en klick hemmagjord pesto.
2. Drycken
Till fördrink och plockmat
Den som lagt ribban högt och försökt stå och blanda drinkar samtidigt som den sista touchen läggs vid maten vet att det lätt blir övermäktigt. Gör det enkelt för dig och bjud dina gäster på ett läskande rosévin istället. Ska du servera flera olika typer av plockmat kan det vara bra att välja ett mellanrosa rosé, de allra blekaste riskerar att ”försvinna” tillsammans med smakrik mat. CHILL OUT Shiraz rosé från Kalifornien har hög fruktighet och passar till alla typer av plockmat, från ost och oliver till skaldjur och korv. Fetaost och oliver bidrar med fin sälta till det något söta vinet med tydliga inslag av blodapelsin, hallon, jordgubbar och persika.
Till ljust kött, fisk och sallad
Väljer du att bjuda på ljust kött, fisk eller sallad passar det nästan alltid bäst med ett vitt vin. Vill du köra på ett säkert kort så är Chardonnay en druva som de allra flesta tycker om – det är inte för intet som det är den mest populära odlade druvan i världen. CHILL OUT Chardonnay är örtig med inslag av tropisk frukt och har en touch av ekfat som gör den extra god till grillat. Servera till klassisk sommarmat som fisk, kycklingspett, getostsallad, sparris och halloumi.
Till rött kött
Till det grillade röda köttet bör du välja ett något fruktigt rödvin eftersom vinets fruktsötma passar fint till den grillade matens karamelliserade yta. CHILL OUT Cabernet Sauvignon från Australien är ett smakrikt vin med inslag av viol, örter, mörka bär och lakrits. En lätt kryddighet på slutet och lång fruktsötma gör att vinet passar fint till grillat kött, men också till ostar och matiga pajer.
Välj boxvin
Genom att välja box istället för flaska gör du något för både miljön och dig själv. En box har 90 procent lägre klimatpåverkan och är lättare att öppna och servera ur – särskilt om ni är många. Tänk på att välja en box med transparent plasthandtag för miljön, eftersom de svarta inte går att återvinna.
3. Dukningen
Även om vi vill att det ska enkelt och kravlöst på sommaren så motstå frestelsen att välja papptallrikar – maten smakar mycket bättre på porslin. Servera gärna det röda vinet i ett glas med större kupa. En större kupa låter vinet luftas bättre vilket frigör aromer. Ett vitt vin eller ett rosévin har inte samma behov av luftning och kan serveras i glas med mindre kupa. Tänk på att inte servera något vin i glas med utstående kanter, då försvinner mycket av aromerna.
4. Spellistan
Musik besitter verkligen makten att höja eller sänka stämningen. Den perfekta spellistan är anpassad till tillfället och följer festens livscykel. Det vill säga – tänk igenom vad du tror att dina gäster tycker om, börja med mingelmusik i ett lagom energiskt tempo, gå över till lugnare låtar under själva lunchen eller middagen och dra igång dansgolvet efteråt med några väl valda klassiker. Vill du ha hjälp att välja musik? Välj en låt som du gillar och använd Spotifys Radio-funktion som väljer ut liknande låtar åt dig.