Matig tapastallrik
(4 personer)
2 små kronärtskockor
4 små färska lökar
olivolja
6 fikon
75 g getost
6 skivor parmaskinka
400 g lammfärs
2 tsk dijonsenap
1 dl vatten
1 krm spiskummin
salt och peppar
1 burk vita bönor
1 inlagd röd paprika, finns på burk
1/2 knippa persilja
1 liten vitlöksklyfta, hackad
40 g rucolasallad
några kvistar persilja
skal av 1/2 citron
Beredning: Koka kronärtskockorna i lättsaltat vatten tills bladen lossnar lätt, ca 15 min. Låt löken koka med de sista 3–4 min. Klyfta skockorna och vänd dem i olivolja. Kvarta fikonen och lägg en liten klick getost på varje klyfta. Vira 1 skinkskiva runt varje. Blanda lammfärsen med senap, vatten och spiskummin. Forma till små biffar och krydda med salt och peppar.
Dela löken i halvor och lägg i en bunke tillsammans med vita bönor, inlagd paprika i mindre bitar, finhackad persilja, vitlök och rucola. Blanda samman med lite olivolja, salt och peppar.
Stek skockorna tills de får fin färg på snittytorna. Stek lammfärsbiffarna samtidigt, tillsätt olivolja i pannan om det behövs. Lägg upp allt på tallrikar och toppa med finrivet citronskal och persilja. Servera.
Först publicerat i Femina nummer 10 2012. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.