Lyckas med en hög pajkant – se matprofilens oväntade knep här
Spara den här videon till nästa pajbak, kanske midsommar eller kräftskivan?
Alla vill vi kunna briljera med en riktigt hög pajkant och känna stoltheten i ryggraden när någon förvånat frågar: ”Har du gjort den själv? Hur gjorde du det?”. Ja ni vet en sån där pajkant som tv-kockarna alltid tycks lyckas med, men som bara rasar i ugnen när du själv försöker.
Maud Onnermark, chefredaktör på Matmagasinet tillika tv-kock i SVT, delar med sig av ett hemligt (och något oväntat) knep för att uppnå den perfekta pajkanten; hög och spröd.
– Nu ska ni få mitt bästa recept på pajdeg. Sen ska jag ge mina bästa tips på hur den inte ska rasa när ni förgräddar pajdegen, säger Maud. Se hela videon i spelaren ovan.
Se fler avsnitt av Feminas videoserie Mauds matskola här.
Mauds bästa västerbottenpaj (8 bitar)
Botten:
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
- 1 krm salt
- 125 g kallt smör
- 2 msk kallt vatten
Fyllning:
- 4 ägg
- 3 dl mjölk
- 250–300 g riven västerbottensost
- 2 krm salt
- Nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Blanda vetemjöl, rågmjöl och salt i en matberedare eller bunke. Finfördela smöret däri och tillsätt sedan vatten och arbeta snabbt ihop en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Låt formen stå i kyl eller frys minst 30 minuter.
3. Sätt under tiden ugnen på 200°.
Så här gör du för att inte pajskalet ska rasa vid gräddningen:
4. Klä pajdegskanterna med dubbel aluminiumfolie och förgrädda pajskalet mitt i ugnen 12–15 minuter.
5. Fyllning: Vispa samman ägg och mjölk. Tillsätt osten, salt och vrid över rejält med svartpeppar.
6. Ta försiktigt bort folien från kanten.
7. Fördela fyllningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna en liten stund innan du lossar kanten på formen.