Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

Middagstips: Potatislasagne med chili och chorizo

24 sep, 2019
AvLina Sköld
Långa dagar med noll inspiration till mumsig och vällagad mat? Vi förstår dig! Därför har vi samlat ett höstigt middagstips som dessutom är perfekt i matlådan. Heja den goda vardagen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En lättlagad hemmagjord middag som dessutom får smaklökarna att dansa – ja tack! Här kommer recept som du väntat på.

Potatislasagne med chili och chorizo

recept potatislasange med chorizo
Foto: Line Falck

Recept för 4 personer:

3 bakpotatisar eller 6 medelstora vanliga potatisar

ca 300 g färsk chorizo

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

1 msk olja till stekning

½ tsk chiliflakes

½ tsk rökt paprikapulver

1 tsk torkad oregano

2 burkar krossade tomater à 400 g

1½ dl vatten

salt och nymald svartpeppar

2 bollar mozzarella à 125 g

100 g färskriven parmesan

1 kruka basilika

Till servering:

riven parmesanost

basilikablad

Beredning: 

1. Skala potatisen och skär den i ca 5 mm tunna skivor, använd gärna en mandolin. Koka dem i en gryta med lättsaltat vatten i 5 min. De ska inte vara helt genomkokta. Låt rinna av.

Annons

2. Skär bort ändarna på korvarna och tryck ut fyllningen. Skala lök och vitlök och grovhacka. Skär paprikan i tärningar.

3. Stek chorizofärs, lök, vitlök och paprika i oljan i en gryta tills färsen har fått fin färg. Tillsätt chiliflakes, paprikapulver, oregano, krossade tomater och vatten, och låt alltsammans småputtra under lock i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

4. Sätt ugnen på 200°. Riv mozzarellan i bitar. Vänd ihop med parmesanosten. Plocka basilikabladen.

5. Smörj en stor eller två mindre ugnsformar med smör eller olja. Fördela lite av chorizosåsen i botten på varje form. Täck med ett lager potatisskivor. Lägg på ytterligare ett lager chorizosås och därefter en tredjedel av ostblandningen och basilikabladen. Upprepa tills all potatis och sås gått åt. Avsluta med ett lager ost.

6. Ställ in formen i ugnen och gratinera i 25–30 min eller tills potatisen är helt mjuk.

7. Garnera lasagnen med parmesan och basilika och servera den rykande varm direkt från formen.

Med potatis, kryddiga korvar och mozzarella får du en härlig gratäng med massor av smak.

Läs mer:

Höstens godaste grytor – 10 bästa recepten 

Därför ska du inte hoppa över en måltid

Glutenfritt till fikat? Här är receptet! 

Annons