Middagstips: Potatislasagne med chili och chorizo
En lättlagad hemmagjord middag som dessutom får smaklökarna att dansa – ja tack! Här kommer recept som du väntat på.
Potatislasagne med chili och chorizo
Recept för 4 personer:
3 bakpotatisar eller 6 medelstora vanliga potatisar
ca 300 g färsk chorizo
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 msk olja till stekning
½ tsk chiliflakes
½ tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad oregano
2 burkar krossade tomater à 400 g
1½ dl vatten
salt och nymald svartpeppar
2 bollar mozzarella à 125 g
100 g färskriven parmesan
1 kruka basilika
Till servering:
riven parmesanost
basilikablad
Beredning:
1. Skala potatisen och skär den i ca 5 mm tunna skivor, använd gärna en mandolin. Koka dem i en gryta med lättsaltat vatten i 5 min. De ska inte vara helt genomkokta. Låt rinna av.
2. Skär bort ändarna på korvarna och tryck ut fyllningen. Skala lök och vitlök och grovhacka. Skär paprikan i tärningar.
3. Stek chorizofärs, lök, vitlök och paprika i oljan i en gryta tills färsen har fått fin färg. Tillsätt chiliflakes, paprikapulver, oregano, krossade tomater och vatten, och låt alltsammans småputtra under lock i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
4. Sätt ugnen på 200°. Riv mozzarellan i bitar. Vänd ihop med parmesanosten. Plocka basilikabladen.
5. Smörj en stor eller två mindre ugnsformar med smör eller olja. Fördela lite av chorizosåsen i botten på varje form. Täck med ett lager potatisskivor. Lägg på ytterligare ett lager chorizosås och därefter en tredjedel av ostblandningen och basilikabladen. Upprepa tills all potatis och sås gått åt. Avsluta med ett lager ost.
6. Ställ in formen i ugnen och gratinera i 25–30 min eller tills potatisen är helt mjuk.
7. Garnera lasagnen med parmesan och basilika och servera den rykande varm direkt från formen.
Läs mer:
Höstens godaste grytor – 10 bästa recepten