Musselsoppa med kantareller
(4 personer)
1 nät med musslor, ca 1 kg
1 dl vitt torrt vin
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 liten palsternacka
smör till stekning
100 g färska kantareller
spadet från musslorna
6 dl fiskbuljong
2 dl grädde
salt och peppar
ca 1 dl hackad persilja
Till servering:
ett gott bröd
Beredning: Tvätta musslorna noga och släng de som inte stänger sig.
Hetta upp vinet i en kastrull som rymmer musslorna och låt musslorna koka under lock tills de har öppnat sig. Ta kastrullen från värmen.
Grovhacka vitlöken och skär morot och palsternacka i tunna strimlor. Hetta upp smöret i en annan kastrull stor nog att rymma både soppan och musslorna. Fräs kantarellerna i smöret tillsammans med vitlök, morot och palsternacka i några min. Häll på musselspadet, buljong och grädde. Låt koka i 10 min. Smaka av med salt och peppar. Lägg över musselskalen i soppan och strö hackad persilja över. Servera med en bit bröd.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto PETER KAM