Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Musselsoppa med ­kantareller

19 okt, 2012
AvFemina
Musselsoppa i svart skål påköksbord
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Musselsoppa i svart skål påköksbord
Mustig musselsoppa.

(4 personer)
1 nät med musslor, ca 1 kg

1 dl vitt torrt vin

3 vitlöksklyftor

1 morot

1 liten palsternacka

smör till stekning

100 g färska kantareller

spadet från musslorna

6 dl fiskbuljong

2 dl grädde

salt och peppar

ca 1 dl hackad persilja

Till servering:

ett gott bröd

Beredning: Tvätta musslorna noga och släng de som inte stänger sig.

Hetta upp vinet i en kastrull som rymmer musslorna och låt musslorna koka under lock tills de har öppnat sig. Ta kastrullen från värmen.

Grovhacka vitlöken och skär morot och palsternacka i tunna strimlor. Hetta upp smöret i en annan kastrull stor nog att rymma både soppan och musslorna. Fräs kantarellerna i smöret tillsammans med vitlök, morot och palsternacka i några min. Häll på musselspadet, buljong och grädde. Låt koka i 10 min. Smaka av med salt och peppar. Lägg över musselskalen i soppan och strö hackad persilja över. Servera med en bit bröd.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto PETER KAM

Annons