Mustig gryta med rödvin och mos
(4 personer)
600 g oxgrytbitar, alt vilt-, fläsk eller lammgrytbitar
smör till stekning
2 morötter
2 palsternackor
1 stor gul lök
150 g champinjoner
ca 5 dl rött vin
ca 3 dl kraftig kalvbuljong
3 msk tomatpuré
salt och peppar
strimlat eller rivet skal av ½ citron
2–3 msk finhackad persilja
Potatismos:
ca 9 potatisar
ca 200 g rotselleri
50 g smör
ca 2 dl gräddmjölk
salt och peppar
Beredning: Skala rotfrukter och lök och skär i mindre bitar. Ansa och skiva champinjonerna. Stek grytbitarna gyllenbruna i smör. Lägg i grönsakerna och låt fräsa någon min. Häll på vin och buljong. Tillsätt tomatpurén. Salta och peppra. Låt grytan småputtra tills köttet är riktigt mört, ca 1 tim. Smaka av grytan och toppa med rivet eller strimlat citronskal och hackad persilja. Gör moset medan grytan står och puttrar. Börja med att skala potatis och rotselleri. Skär allt i mindre bitar och koka sedan bitarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa till ett mos. Tillsätt smör och gräddmjölk till lagom konsistens och vispa kraftigt, gärna med en ballongvisp. Smaka av med salt och peppar och servera moset till grytan
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto PETER KAM