Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Mustig gryta med rödvin och mos

18 feb, 2010
AvFemina
Mustig gryta med rödvin och mos
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Mustig gryta med rödvin och mos

(4 personer)
600 g oxgrytbitar, alt vilt-, fläsk eller lammgrytbitar

smör till stekning

2 morötter

2 palsternackor

1 stor gul lök

150 g champinjoner

ca 5 dl rött vin

ca 3 dl kraftig kalvbuljong

3 msk tomatpuré

salt och peppar

strimlat eller rivet skal av ½ citron

2–3 msk finhackad persilja

Potatismos:
ca 9 potatisar

ca 200 g rotselleri

50 g smör

ca 2 dl gräddmjölk

salt och peppar

Beredning: Skala rotfrukter och lök och skär i mindre bitar. Ansa och skiva champinjonerna. Stek grytbitarna gyllenbruna i smör. Lägg i grönsakerna och låt fräsa någon min. Häll på vin och buljong. Tillsätt tomatpurén. Salta och peppra. Låt grytan småputtra tills köttet är riktigt mört, ca 1 tim. Smaka av grytan och toppa med rivet eller strimlat citronskal och hackad persilja. Gör moset medan grytan står och puttrar. Börja med att skala potatis och rotselleri. Skär allt i mindre bitar och koka sedan bitarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa till ett mos. Tillsätt smör och gräddmjölk till lagom konsistens och vispa kraftigt, gärna med en ballongvisp. Smaka av med salt och peppar och servera moset till grytan

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto PETER KAM

Annons