Nyttiga gryn
SNABBT & GOTT
Gryn har blivit trendigt att blanda i sallader och att äta som tillbehör i stället för ris eller potatis. De flesta är nyttiga och innehåller fibrer, stärkelse och B-vitaminer. Och en del är glutenfria. Ofta är grynen rätt smaklösa i sig själva men har en trevlig konsistens, vilket gör att man med fördel kan smaksätta med olika kryddor och färska örter. De går också snabbt att tillaga och är goda både varma och kalla.
BOVETE
Har inget med vete att göra, utan är ett frö från en växt som är släkt med rabarber. Bovete härstammar från Asien. Kan användas som ris, till müslin eller som mjöl till blinier eller pannkakor. Vanligt i östländerna. Glutenfritt.
BULGUR
Är hela vetekorn som fått ligga i blöt, sedan kokats och därefter torkats och krossats. Bulgur passar bra som alternativ till ris eller pasta samt att blanda i sallader. Det används mycket i Mellanöstern, är rikt på fibrer och innehåller gluten. Lätt att tillaga.
COUSCOUS
Framställs av durumvete och har en hög proteinhalt och innehåller mycket gluten. Används flitigt i Nordafrika, men har även blivit väldigt populärt här i Sverige. Det är lätt att tillaga och gott att blanda i sallader eller i stekta grönsaksblandningar. Ett bra alternativ till ris.
DINKEL
Också kallat spelt. Dinkel är släkt med vetet och odlades redan under yngre stenålder här i Sverige. En gammal, oförädlad vetesort. Dinkel finns i olika former och kan användas som ris, tillbehör i sallader, i müsli och i bakning.
MATVETE
Är vete som man tagit bort skalet på men låtit grodden vara kvar. Innehåller alltså lite mer näring och protein än vanligt, behandlat vete. Används till sallader, bröd, gröt eller som alternativ till ris eller pasta.
HIRS
Ett gammalt sädesslag som odlades här i Sverige redan under yngre stenåldern. Numera används det främst i Asien. Hirs är rikt på mineraler och näringsämnen. Ska först spolas i kallt vatten och sedan i kokande, för att därefter kokas.
KAMUTVETE
Kamut är egentligen ett annat ord för vete och sorten odlas mycket i Nordafrika. Kamutvete kan användas på samma sätt som vårt vanliga vete, men smakar lite annorlunda. Det fungerar bra som alternativ till ris eller pasta och är gott att blanda i sallader.
POLENTA
Små gryn som framställs av majs korn. Används till gröt, pannkakor och puddingar. Polenta är vanligt i norra Italien, där man steker upp eller grillar kall polentagröt och serverar i bitar som tillbehör i stället för potatis, ris eller pasta. Glutenfritt.
QUINOA
Små näringsrika frön som innehåller massor av protein och fibrer. Odlas främst i Sydamerika. Quinoa bör sköljas väl under rinnande kallt vatten före tillagningen för att få bort de bitterämnen som sitter i ytskiktet. Det finns vit, röd och svart quinoa. Den röda och svarta är något krispigare än den vita. Quinoan är lite nötig i smaken och passar utmärkt som alternativ till ris. Den kan också med fördel blandas i sallader av olika slag.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
MISSA INTE ATT LÄSA:
Hitta rätt bland kolhydraterna