Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Örtkryddad röding

20 maj, 2015
AvFemina
sparris och färskpotatis till röding med hollandaise.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
sparris och färskpotatis till röding med hollandaise.

(4 personer)
700 g rödingfilé

1 tsk salt

1 tsk strösocker

grovmalen svartpeppar

1/2 dl finhackade färska örter,

t ex basilika, oregano, dragon

ca 1 knippa sparris

Hollandaise:
400 g smör

4 äggulor

citronsaft

salt och malen vitpeppar

Till servering:
nykokt färskpotatis

sallad

Beredning: Blanda salt, socker, svart­peppar och hackade örter. Gnid in fiskens köttsidor med blandningen. Salta skinnsidan lätt. Ställ åt sidan.

Smält smöret till såsen på svag värme. Vispa äggulorna med 2 msk vatten på svag värme i en annan kastrull tills ägg­gulorna får en krämig konsistens. Vispa hela tiden. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret droppvis under omrörning. Smaka av med lite citronsaft, salt och malen vitpeppar. Håll såsen varm.

Koka sparrisen i lättsaltat vatten, 2–5 min.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek fisken med skinnet neråt på hög värme tills det får fin färg och blir lite knaprig. Vänd på fisken, sänk värmen till medelvärme och stek i ytterligare någon min. Servera tillsammans med sås, sparris, nykokt färskpotatis och sallad.

Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto TINE GUTH LINSE

Annons