Örtkryddad röding
(4 personer)
700 g rödingfilé
1 tsk salt
1 tsk strösocker
grovmalen svartpeppar
1/2 dl finhackade färska örter,
t ex basilika, oregano, dragon
ca 1 knippa sparris
Hollandaise:
400 g smör
4 äggulor
citronsaft
salt och malen vitpeppar
Till servering:
nykokt färskpotatis
sallad
Beredning: Blanda salt, socker, svartpeppar och hackade örter. Gnid in fiskens köttsidor med blandningen. Salta skinnsidan lätt. Ställ åt sidan.
Smält smöret till såsen på svag värme. Vispa äggulorna med 2 msk vatten på svag värme i en annan kastrull tills ägggulorna får en krämig konsistens. Vispa hela tiden. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret droppvis under omrörning. Smaka av med lite citronsaft, salt och malen vitpeppar. Håll såsen varm.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten, 2–5 min.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek fisken med skinnet neråt på hög värme tills det får fin färg och blir lite knaprig. Vänd på fisken, sänk värmen till medelvärme och stek i ytterligare någon min. Servera tillsammans med sås, sparris, nykokt färskpotatis och sallad.
Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto TINE GUTH LINSE