Plocka svamp? Så hittar du bästa svampställena
Visst kan man sucka över regnet ibland, men som alla vet: efter regn kommer… svamp! Just nu är det riktiga svamptider i skog och mark. För många är svampjakten synonym med kantarellsök – men skogen skafferi innehåller betydligt fler svampskatter än den klassiska gula matsvampen. Vi vet vilka du kan plocka och var du ska leta!
Här hittar du bästa svampställena
Cirka 14 dagar efter ett ordentligt regn brukar svampar börja synas i skogen. Bästa vädret för att plocka svamp är när det är mulet, men inte regnar. Solljuset gör att svamparna syns sämre och väta försämrar kvaliteten på svamparna. Olika svampar växer bäst under olika förhållanden.
Trattkantarell
Utseende: gulbrun eller brunsvart hatt med gul undersida. Själva foten är ihålig och är brungul till gul.
Växer: oftast sent på hösten och kallas därför även för ”höstkantarell”. Finns i mossiga barrskogar över hela landet.
För matlagning: i allt från grytor, soppor och såser.
Kantarell
Utseende: färgen varierar från gul till mörkt gul-orange och hatten blir rödfläckig om skada uppstår.
Växer: juli-oktober i löv- och barrskog.
För matlagning: i allt från grytor, soppor och såser.
Sandsopp
Utseende: gulbrun färg med små mörka fjäll. Hatten är välvd till utbredd och foten har samma färg som hatten.
Växer: juli-september. Trivs väldigt väl på tallhedar och bergig barrskog med renlav. Finns över hela Norden och kan även förekomma i mossig barrskog.
För matlagning: Alla delar av fruktkroppen kan användas (om de är fasta i konsistensen).
Stolt fjällskivling
Utseende: stor svamp med hög fot och vid, ljus hatt med gråbruna fjäll.
Växer: augusti-oktober. I skogsbryn och på ljusa platser i löv- och barrskog samt på betade ängar i södra och mellersta Sverige.
För matlagning: hacka foten i mindre delar då den kan vara ganska seg att tugga i stora bitar. Hatten ska helst inte vara helt utslagen, då smakar den bättre.
Blomkålssvamp
Utseende: mycket liten fot och en hatt med många flikar. Påminner om en blomkål.
Växer: september-oktober i tallskog som parasit på roten eller stammen på gamla tallar.
För matlagning: låt svampen ligga i vatten ett tag för att rensa den, gärna med lite vinäger för att få eventuella inkrupna insekter att krypa ut.
Smörsopp
Utseende: gula rör, vit fot med ring och en brun hatt med slemmig hatthud (som bör dras av före tillagning).
Växer: augusti-september i tallskog över hela Sverige.
För matlagning: god att blanda med annan svamp i pytt, köttfärssås och grytor.
Blek taggsvamp
Utseende: både hatt och fot har en vit till vitgul färg. På hattens undersida finns spetsiga och tätt sittande taggar på cirka 0,5 centimeter.
Växer: augusti-oktober. Trivs i löv- och barrskog och uppträder ofta gruppvis.
För matlagning: används i princip på samma sätt som kantareller men har en väldigt mild smak.
Fårticka
Utseende: hatten är cirka 10-20 cm bred och färgen är vit eller gulvit.
Växer: augusti-september. Trivs bra i mossig barrskog.
För matlagning: bör blandas med andra, godare svampsorter då Fårtickan inte är särskilt god att äta ensam. Används som ersättning för tryffel, till exempel i leverpastej.
Hur vet jag vilka svampar jag kan plocka?
Den viktigaste regeln är att bara plocka svampar du är säker på. Plocka hela svampen ur marken så blir det lättare att avgöra vilken art det är. Det finns mer än 10 000 svamparter i Norden och ungefär 100 av dem är goda matsvampar. Svampkonsulternas riksförbund har listat några enkla tips för nybörjare.
- Plocka bara unga och friska svampar. Gamla och stora exemplar av till exempel fårticka eller taggsvamp är beska. Ta inte mögliga svampar.
- De flesta soppar (svampar med rörlager under hatten) är bra matsvampar, men se upp med gallsopp och pepparsopp. De smakar illa.
- Lukta på svampen. Lukten skvallrar ibland om vilken art det är, till exempel luktar mandelriska skaldjur och sotvaxskivlingen honung. Släng svampen om den luktar illa.
- Grovrensa i skogen. Låt friska skivor, rör och taggar vara kvar. Ta bort partier som angripits av insekter. Rörlager från soppar kan få en slemmig konsistens vid tillagning. Det är också oftast i rörlagret som insekterna lägger sina ägg.
Plocka inte:
- vita svampar med vita skivor – det kan vara vit flugsvamp som är mycket giftig
- bruna svampar med bruna skivor
- svampar med ring och strumpa – flugsvampar har ofta det och flera av dem är giftiga.
- svampar med röd eller rosa undersida – gallsoppen har röda sporer. Gallsoppen är inte giftig men kan förstöra en hel svampstuvning med sin skarpa smak.
- små svampar som är mindre än 3 cm höga. Det kan vara svårt att se skillnad på unga svampar, till exempel vit flugsvamp och snöbollschampinjon.
- låt stenmurklan stå kvar i skogen. Den är giftig. Lär dig istället sandsopp som är minst lika god. Den växer på hösten och ska torkas för att bli god.
Att tänka på när du plockar svamp
Du behöver:
En korg (inte en plastpåse! Då bildas fukt som gör att bakterier och mögel frodas.)
En svampkniv med borste
Bekväma kläder från topp till tå
En svampbok för att dubbelkolla vilka sorter du kan plocka och vad som urskiljer dem. Eller så laddar du ner appen Svampguiden.
1. Välj svampar som är fasta och fräscha
På så sätt undviker du att få med dig massor av jord och möglig svamp hem.
2. Rensa redan i skogen
Plocka inte bara svamp och lägg ner i korgen. Använd borsten på svampkniven och borsta bort så mycket jord och liknande du kan innan du adderar svampen till samlingen.
3. Plocka mellanstora svampar
De små behöver nämligen tid att växa till sig och de stora svamparna riskerar att vara angripna av insekter.
4. Kompass eller GPS
Ladda mobilen innan du åker ut. Det är lätt att gå vilse i skogen, så se dig omkring och se till att ha mobilen med dig.
5. Håll isär svamparna
Det kan vara bra att ha små lådor eller papperspåsar för att kunna hålla isär svamparna du lagt i korgen.
6. Mellis!
Att turen till skogen kan ta längre tid än väntat händer ofta när svampen tittar fram. Ta med dryck och matsäck så energin kvarstår.
7. Avsätt tid även efter plocket
Svampar är känsliga och behöver tas om hand samma dag som de är plockade. Det är därför viktigt att du avsätter tid för att göra i ordning svamparna efter att du har plockat dem.
Så rensar du svamp
1.Borsta av jord och barr med en borste eller pensel. Om svampen är väldigt jordig kan du skölja den i vatten.
2. Skär ner svamparna i lämpliga storlekar. Kantareller kan du med fördel låta vara ganska stora då de har en fast konsistens. Små kantareller behöver inte skäras i.
3. Lägg svampen i en torr gryta och sätt på värmen. På så sätt försvinner svampens egna fukt. Om du ska frysa in svampen bör du låta lite av vätskan vara kvar. Om du vill äta svampen direkt ska du istället koka bort allt.
Om du vill äta svampen direkt:
När all vätska är bortkokad kan du göra en stuvning på den eller använda den i annan matlagning. Lägg i en klick smör strax innan all vätska har kokat in och stek svampen på medelvärme. Svampen håller sig färsk i kylskåp i ett par dagar.
Om du vill frysa in svampen:
Lägg svampen i påsar och låt lite av vätskan från kokningen vara kvar. Salt, andra kryddor och smör tillsätter du när du tillagar den frysta svampen sen.
FOTO: TT