Räksoppa med pilgrimsmusslor
(4 personer)
500 g räkor med skal
1/2 dl rapsolja + till stekning
1 morot
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 dl vitt vin
1 liter fiskbuljong
2 msk tomatpuré
1 dl grädde
salt och peppar
ev 1–2 tsk maizena
3 salladslökar
100 g sockerärter
2 plommontomater
8 pilgrimsmusslor
Beredning: Skala räkorna, spara skalen. Hetta upp oljan i en kastrull med lock och lägg ner räkskalen när oljan har blivit riktigt varm. Lägg på locket och låt skalen fräsa på hög värme i 4–5 min. Tillsätt tunnstrimlad morot, vitlök och lök. Häll på vin och buljong. Rör ner tomatpurén. Låt småkoka under lock i ca 20 min. Sila ner skyn i en annan kastrull och häll på grädden. Låt koka i ca 10 min, smaka av med salt och peppar. Önskas en tjockare soppa är det bara att reda av den med 1–2 tsk maizena utrörd i lite vatten.
Skär salladslök och sockerärter supertunt. Klyfta tomaterna och skär bort kärnhus och skal med en vass kniv. Finstrimla tomatköttet. Blanda försiktigt salladslök, sockerärter och tomatkött med räkorna och fördela det i varma sopptallrikar. Salta och peppra musslorna och stek dem i lite olja på hög värme, ca 30 sek på var sida. Fördela i sopptallrikarna och häll på den heta soppan. Servera.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto PETER KAM