Recept: 4 goda omeletter med en twist!
Varje år slänger vi massor av ätbar mat – rätt ner i soporna. Om vi istället använder resterna och skapar nya rätter gynnar det både miljön och plånboken. Omelett är perfekt för att ta hand om matrester och kan dessutom varieras i oändlighet.
– Jag ser ägget, och kanske omeletten i synnerhet, som en möjliggörare för minskat matsvinn. Många gånger slänger vi ätbar mat för att vi helt enkelt ser det som matrester istället för att vara lite kreativa och skapa en ny rätt, eller för att ”bäst före”-datumet är utgånget. Men mat håller oftast längre än utgångsdatum. Vi måste bli bättre på att lukta och smaka på maten innan vi slänger den, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare, branschorganisationen Svenska Ägg.
Ägg är ett viktigt och prisvärt livsmedel som mättar personer runt om i hela världen. Faktum är att ägg näst efter bröstmjölk är den mest kompletta naturliga näringskällan. Ett ägg innehåller alla 9 essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan tillverka, cirka 7 gram protein och i princip inga kolhydrater.
Läs mer: 7 anledningar att äta ägg dagligen
Här är fyra goda och enkla recept på omelett:
1. Omelett med kantareller i ugn
Du behöver:
3 ägg
lite mjölk
kantareller, champinjoner
lök
salt och peppar
eventuellt andra ingredienser efter tycke och smak.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj ugnsformen. Matlåda i glas går minst lika bra och är smidigt att ta med!
- Vispa 3 ägg med lite mjölk.
- Dela kantarellerna och hacka skogschampinjoner och lök grovt. Stek i smör, peppra och salta. Har du andra grönsaker, bacon eller något annat smarrigt – stek även det om det ska stekas.
- Lägg häften av svampblandningen i formen.
- Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 min.
- När smeten stelnat – lägg på resten av svampblandningen och servera!
2. Omelett med dillstuvade räkor eller lax
Du behöver:
3 ägg
ca 1/2 dl mjölk
salt & Peppar
smör till stekning och redning
lite mjöl
mjölk, grädde eller creme fraiche till redningen
dill
lite räkor och/eller lax, t.ex. gravad eller rökt
Gör så här:
- Vispa ägg, mjölk, salt och peppar.
- Sätt på plattan och se till att stekpannan är varm, lägg i smör. När smöret fräst klart och tystnat – i med omelettsmeten. Under tiden omeletten stelnar, gör stuvningen.
- Lägg en rejäl bit smör i en liten kastrull, låt smälta. I med 2 msk mjöl, vispa ordenligt. I med mjölk, grädde eller creme fraiche och rör ordentligt så att det inte
blir några klumpar. Vispa lugnt tills redningen är slät och har en fin krämig konsistens.
- Hacka dillen, räckorna och/eller laxen och blanda med stuvningen.
- Lägg upp omeletten på en tallrik, lägg stuvning på ena halvan av omeletten och vik sedan över den andra halvan.
3. Omelettpizza
Du behöver:
3 ägg
lite mjölk
salt och peppar
tomatsås
valfri topping (t.ex. rödlök, champinjoner, mozzarella, riven ost)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Sätt på plattan och se till att stekpannan är varm – lägg i smör. När smöret fräst klart och tystnat – stek rödlök och champinjoner.
- Vispa ägg, mjölk, salt och peppar.
- Häll äggsmeten över löken och svampen.
- Stek tills omeletten har stelnat. Tips! Peta in kanterna så att smeten rinner ner i botten av pannan.
- Lägg upp på en plåt.
- På med tomatsås, skinka, mozzarella, riven ost, peppar.
- Grädda i mitten av ugnen, ca 8 – 10 min, tills osten har smält.
- På med lite flingsalt, olivolja och basilika innan servering.
4. Dessertomelett
Du behöver:
2 – 3 ägg
lite mjölk
2 tsk vaniljsocker
socker
frukter från fruktskålen (alt. gårdagens fruktsallad)
frysta bär
karamelliserade nötter (smör, socker, kokos, pumpa, solros, hasselnötter)
nutella
vaniljglass
Gör så här:
- Skär frukten i små bitar
- Vispa ägg, mjölk och vaniljsocker
- Sätt på plattan och se till att stekpannan är varm. Lägg i smör. När smöret fräst klart och tystnat – i med nötterna och 1 msk socker.
- Häll därefter i lite av frukten och häll därefter över äggsmeten.
- Lägg upp omeletten på en tallrik.
- Servera med bär och glass. Garnera eventuellt med mynta och/eller citronmeliss.
Recept: Svenska Ägg
Foto: Mårten Burlin
Mer lästips:
Löskokt ägg på spenatbädd med rökt lax
Här är de 5 sätten vi helst äter ägg på
Ny forskning: Ägg är dubbelt så nyttigt som vi trott
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.