Recept: 7 nyttigare varianter på chips!
Ibland behöver man chips. Så är det bara. Knapriga, smakfulla chips. Men det är inte alltid köpechipsen känns varken särskilt festliga eller härliga för kroppen. Vilken tur att det går att göra massor av olika antioxidantrika varianter hemma. Det kan ta lite tid i ugnen så det är kanske inget för den som har ett akut sug. Men om du har lite framförhållning är det värt det, vi lovar! Prova redan till helgen.
Zucchinichips med havssalt och vinäger
Du behöver:
1 stor zucchini
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
Flingsalt efter smak
Gör så här:
Värm ugnen till 100 grader varmluft. Skär zucchinin i så tunna skivor du bara kan med hjälp av en mandolin (osthyvel går också). Blanda alla ingredienser utom saltet i en bunke och låt stå och dra i 10 minuter. Lägg ut på två bakpappersklädda plåtar tätt, men utan att skivorna nuddar varandra. Baka i ugn cirka en timme, vänd och kör cirka 30 minuter till. Håll koll så att de inte bränns. När de är torra och krispiga är de klara. Låt svalna på galler.
Knapriga rödbetschips
Du behöver:
6 medelstora rödbetor
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 130 grader varmluft (150 grader i vanlig ugn, men då kan du bara baka en plåt i taget, annars bränns de lätt). Skrubba rödbetorna ordentligt och skär av topparna. Skiva rödbetorna tunt, enklast är det med en mandolin. Lägg rödbetorna i en stor skål och häll över olivolja och salt. Blanda om och låt ligga och dra i ca 20 minuter för att dra ut vätska. Blanda och häll av vätskan.
Lägg skivorna på två plåtar klädda med bakplåtspapper och baka i ugnen 40-60 minuter, lämna gärna en liten glipa för att släpa ut fukt. Ha lite koll så att du inte bränner dem. Chipsen är klara när de känns torra, låt dem svalna på lite hushållspapper.
Kryddiga äppelchips
Du behöver:
4-6 äpplen
Höstig kryddmix: 2 msk kanel, 1 msk ingefära, 1 tsk muskot, 1 tsk mald nejlika.
Kryddmix chai: 2 tsk ingefära, 2 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 1 tsk mald nejlika, 1/2 tsk muskot, ev lite socker.
Gör så här:
Kärna ur äpplena med en urkärnare. Skär sedan lövtunna skivor. Dofta över vald krydda och baka 1, 5 timme på en bakplåtspappersklädd plåt i ugnen på 100 grader. Ta ut plåten, vänd skivorna försiktigt och krydda på andra sidan innan du stoppar tillbaka plåten i ugnen och bakar i ytterligare en timme. Låt gärna svalna i ugnen på eftertemperatur för maximalt crunch.
Sötpotatischips i micron
Du behöver:
1 stor sötpotatis
1 tsk finhackad rosmarin
1/2 tsk salt
2 kryddmått svartpeppar
Gör så här:
Skiva sötpotatis tunt med hjälp av en mandolin. Fördela ett tunt lager olja på skivorna, gärna med hjälp av en sprayflaska. Täck en tallrik med bakplåtspapper, fördela så många skivor du får plats med och pudra över kryddblandning. Kör på full effekt i cirka fyra minuter. Kolla status på chipsen och fortsätt om det behövs att köra med 30-sekundersintervall tills de är knapriga. Låt svalna på ugnsgaller. Fortsätt med resten av chipsen.
Kryddiga pitachips
Du behöver:
4 pitabröd
olivolja
1 tsk spiskummin
1 tsk anchochili
1/4 tsk salt
1/4 tsk rökt paprika
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela pitabröden i åtta delar och spraya med olivolja. Blanda kryddorna och strössla över brödbitarna. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta 10-12 minuter i ugn, tills chipsen är knapriga. Vänd i halvtid. Låt svalna på ugnsgaller.
Pitachips med manchego
Du behöver:
4 pitabröd
olivolja
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad oregano
1/4 tsk vitlökspulver
1 krm malen rosepeppar
1/2 dl riven manchego-ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela pitabröden i åtta delar och spraya dem med olivolja. Blanda kryddorna med osten och strössla över brödbitarna. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i 10-12 minuter i övre delen av ugnen, tills de är knapriga. Låt svalna på ugnsgaller.
Krispiga grönkålschips
Du behöver:
150 g hackad färsk grönkål
4 msk olja
2 tsk flingsalt
Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Blanda ingredienser i en skål och slå över på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Rosta grönkålen mitt i ugnen ca 10 minuter. Rör om några gånger under tiden. Låt svalna helt före servering.
Läs också: 6 goda röror att dippa i
Bildkälla: IBL
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.
Läs även:
Här är de minst – och mest! – onyttiga chipsen