Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

Recept: Citronkaka med chiafrön

27 apr, 2018
AvFemina
Baka en härligt vårig citronmandelkaka med en läcker citrusglasyr.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Blommor i maten är på modet. Det gäller såklart att ta reda på vilka som är ätbara och välja obesprutade om man vill plocka egna. Annars kan man numera fråga efter dem i välsorterade grönsaksaffärer.

CITRONKAKA

MED CHIAFRÖN

(8 personer)

115 g smör, rumsvarmt

115 g strösocker (1¼ dl)

4 ägg

180 g finmalda mandlar

30 g chiafrön

2 citroner, gärna ekologiska

125 g vetemjöl (ca 2 dl)

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

GLASYR:

225 g florsocker (3¾ dl)

saft av 1 citron, gärna ekologisk

TILL GARNERING:

ev ätbara blommor, vi använde obesprutade violer.

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 180°.

2. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Vänd ner mandelmjöl och chiafrön tillsammans med rivet skal och saft av 2 citron. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker, vänd ner och blanda väl.

3. Häll smeten i en smord bakform med avtagbar kant, ca 20 cm i Ø. Vi smorde den med 1 msk druvkärnsolja. Ställ in

i den varma ugnen och grädda i ca

40 min eller tills kakan är klar och har fin färg. Låt svalna helt i formen.

4. Sikta ner florsockret till glasyren i en skål och blanda med citronsaft. Häll glasyren över kakan, den får gärna flyta ut över sidorna.

5. Före serveringen, garnera gärna kakan med färska violer doppade

i lite socker.

AV MAI KNAUER

FOTO COLUMBUS LETH

Detta recept publicerades först i Femina nr 05/2018. 

Läs även: Recept: Läcker sommartårta med mandelbotten

 

Annons