Recept: Citronkaka med chiafrön
Blommor i maten är på modet. Det gäller såklart att ta reda på vilka som är ätbara och välja obesprutade om man vill plocka egna. Annars kan man numera fråga efter dem i välsorterade grönsaksaffärer.
CITRONKAKA
MED CHIAFRÖN
(8 personer)
115 g smör, rumsvarmt
115 g strösocker (1¼ dl)
4 ägg
180 g finmalda mandlar
30 g chiafrön
2 citroner, gärna ekologiska
125 g vetemjöl (ca 2 dl)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
GLASYR:
225 g florsocker (3¾ dl)
saft av 1 citron, gärna ekologisk
TILL GARNERING:
ev ätbara blommor, vi använde obesprutade violer.
BEREDNING:
1. Värm ugnen till 180°.
2. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Vänd ner mandelmjöl och chiafrön tillsammans med rivet skal och saft av 2 citron. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker, vänd ner och blanda väl.
3. Häll smeten i en smord bakform med avtagbar kant, ca 20 cm i Ø. Vi smorde den med 1 msk druvkärnsolja. Ställ in
i den varma ugnen och grädda i ca
40 min eller tills kakan är klar och har fin färg. Låt svalna helt i formen.
4. Sikta ner florsockret till glasyren i en skål och blanda med citronsaft. Häll glasyren över kakan, den får gärna flyta ut över sidorna.
5. Före serveringen, garnera gärna kakan med färska violer doppade
i lite socker.
AV MAI KNAUER
FOTO COLUMBUS LETH
Detta recept publicerades först i Femina nr 05/2018.
Läs även: Recept: Läcker sommartårta med mandelbotten