Recept: Dessertmästarens nöt- och fruktbars
Malin Haaks saftiga nöt- och fruktbars
(Osötade, raw, mjölkfria. Kan lätt göras glutenfria om man byter ut korngrynen till glutenfria havregryn)
12 st
100 g hasselnötter
80 g pumpafrön
60 g mandel
200 g kärnfria dadlar
120 g korngryn
1/2 tsk vaniljpulver
15 g chiafrön
1 st apelsin, zesten
1 nypa havssalt
50 g torkade tranbär
1 apelsin, pressad juice
200 g mörk choklad
BEREDNING:
Kör alla ingredienser utom tranbär, juice och mörk choklad i en matberedare med knivar tills det blivit hackat i små bitar.
Tillsätt pressad apelsinjuice och tranbär. Kör igen till det blir en fast massa med grövre bitar.
Pressa ut smeten i en bakplåtsklädd form, ca 30×10 cm och tryck till lite nätt. Låt stå i kylen över natten eller tills det blivit riktigt kallt.
Skär i 12 lika stora bitar och doppa i tempererad choklad.
Tips!
I stället för bars kan du också göra små nyttobollar och rulla i chiafrön, hackade pumpafrön, bipollen, kokos eller annat önskat strössel.
MALIN HAAK
ÅLDER: 31 år.
BOR: Sankt Olof på Österlen.
GÖR: Föräldraledig och jobbar med Pastry Inspiration.
FAMILJ: Sambon Martin Morand (Dessertmästare 2015), barnen Madicken, 3, Cornelis, 1 år.
AKTUELL: Som vinnare av Dessertmästarna 2017 i Kanal 5.
Läs mer om Malin Haak i FEMINA 01/2018 som finns ute i butik just nu!
RECEPT & FOTO MALIN HAAK