Recept: Fisksoppa med vitt vin och kräftstjärtar
FISKSOPPA
(4 personer)
500 g kummel, skinn- och benfri
250 g kräftstjärtar
300 g potatis
2 purjolökar
25 g smör
7 dl fiskbuljong av tärning
3 dl vitt vin
1½ dl vispgrädde
saft av ½ citron
salt och nymald peppar
TILL GARNERING:
1 knippa dill
TILL SERVERING:
bröd, gärna grovt
BEREDNING:
1. Skala potatisen och skär den i skivor. Snitta purjon på längden och skölj den under rinnande vatten. Finstrimla det vita på purjon och fräs det i smör utan att bryna. Tillsätt potatisskivor och fräs i ytterligare ett par minuter under omrörning.
2. Tillsätt buljong och vin, låt koka upp och sedan sjuda i ca 20 min eller tills potatisen är mjuk.
3. Skär fisken i fina bitar och lägg ner dem i grytan. Låt sjuda under lock i ca 5 min. Toppa med avrunna kräftstjärtar. Häll på grädde och låt soppan bara precis koka upp. Dra bort från värmen.
4. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Garnera med dill och servera tillsammans med ett gott bröd.
Tips!
Buljongen kan naturligtvis ersättas med hemkokt fond eller fond från fiskhandlaren. Enligt fiskguiden rekommenderas MSC-certifierad fisk.