Recept: Hallonparfait med rostade pekannötter
HALLONPARFAIT
(6 personer)
450 g hallon (frysta går bra)
150 g strösocker
2 msk citronsaft
1 vaniljstång
50 g florsocker
4 äggulor
4½ dl vispgrädde
HALLONPURÉ:
125 g hallon
1 msk florsocker
1 msk citronsaft
ROSTADE PEKANNÖTTER:
100 g pekannötter
2 msk lönnsirap
¼ tsk flingsalt
TILL SERVERING:
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g färska hallon
1½ KitKat à 41,5 g (brukar finnas bland chokladen i godishyllan)
BEREDNING:
1. Koka upp hallonen till parfaiten tillsammans med socker och citronsaft i en liten kastrull. Sänk till medelvärme och låt småkoka i 5 min.
2. Pressa massan genom en finmaskig sil så att du bara får den rena hallonsaften. Låt saften svalna i 10 min.
3. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda dem med florsockret.
4. Vispa äggulor och florsocker ljust och luftigt i en skål. Vispa grädden i en annan.
5. Rör ner den avsvalnade hallonsaften i äggvispet, vänd sedan försiktigt ner det i vispgrädden med hjälp av en slickepott. Häll över smeten i form. Ställ in i frysen och låt stå i minst 8 tim.
6. Mixa hallon till purén med stavmixer. Pressa massan genom en finmaskig sil. Rör ner florsocker och citronsaft i den kärnfria purén. Förvara i kylskåpet fram till serveringen.
7. Sätt ugnen på 200°.
8. Blanda pekannötter och lönnsirap i en skål. Smaka av med en aning salt. Fördela nötblandningen på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i den varma ugnen och rosta nötterna spröda, 8–10 min. Ta ut och låt svalna. Grovhacka sedan nötterna.
9. Ta ut parfaiten ur frysen 5 min före serveringen. Vispa grädden med vaniljsockret. Varva parfait i kulor med vispad grädde, färska hallon, hallonpuré och rostade pekannötter i höga glas. Stick ner en bit KitKat-choklad i varje glas. Servera.
Fler läckra bärrecept:
Kaka med björnbärsglass
Pavlova med röda bär
Somrig smulpaj med krusbär
Chokladdessert med sommarens bär
RECEPT & FOTO ALL OVER PRESS