Recept: Kalkonspett & pilaff med fikon
KALKONSPETT & PILAFF
(4 personer)
500 g kalkonfärs
salt och peppar
1 tsk chiliflagor
3 msk ströbröd
1 tsk mald spiskummin
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar
olja till stekning
PILAFF:
1 schalottenlök
2 msk olivolja till stekning
200 g jasminris
1 dl vitt vin
3 dl hönsbuljong
salt och peppar
200 g babyspenat
4–6 färska fikon
BEREDNING:
1. Blanda färsen med salt, peppar, chiliflagor, ströbröd, spiskummin och pressad vitlök. Ansa och hacka salladslöken och vänd ner i färsen.
2. Forma färsen till ovala köttbullar med kallvattensköljda händer. Stek kött bullarna i olja tills de är genomstekta och har fin färg, ca 12 min. Stek i omgångar så att det inte börjar koka i pannan. Trä upp bullarna på spett.
3. Skala och finhacka löken till pilaffen. Stek lökhacket mjukt och genomskinligt i olja. Tillsätt riset och stek i 3 min under omrörning. Häll på vin och buljong, salta och peppra. Sänk värmen och låt riset sjuda på svag värme i 15–20 min eller tills all vätska kokat in.
4. Vänd ner sköljd spenat och halverade fikon i riset. Servera genast tillsammans med spetten.
RECEPT & FOTO: ALL OVER PRESS
Detta recept publicerades först i Femina nr 08/2018
Läs även:
Recept: Mazarinkaka med sötsyrlig aprikoskompott
Sommarens godaste desserter – 8 läckra recept
[socializer-facebooklikeshare]