Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Recept: Läcker sommartårta med mandelbotten

30 jun, 2017
AvFemina
Inget kalas utan en tårta. Med mandelmassa i botten och somriga bär på toppen kan det inte bli annat än succé!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

SOMMARTÅRTA

(8–10 bitar)

ca 4 rabarberstjälkar

5 ägg

2 dl strösocker

1 dl florsocker

150 g mandelmassa

1 msk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

75 g smält smör

1/2 dl pärlsocker

2 dl grädde

färska sommarfrukter och bär

TILL GARNERING:

ev ätliga blommor och citronmeliss

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 175°.

2. Dra av det yttersta skalet från rabarberna. Skär rabarberna i 2 cm bitar.

3. Vispa ägg, socker och florsocker till ett poröst skum. Tillsätt riven mandelmassa och vaniljsocker. Blanda väl. Rör ner vetemjölet.

4. Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant, ca 23 cm i Ø. Stick ner rabarberbitarna i smeten och pensla rikligt med det smälta smöret.

5. Fördela pärlsockret över och ställ in i den varma ugnen. Grädda i ca 40 min, pröva med sticka.

6. Låt kakan svalna.

7. Lägg upp den helt avsvalnade tårtbottnen på ett uppläggningsfat och bred vispad grädde över.

8. Toppa med ett rejält lager frukt och bär.

9. Garnera gärna med ätliga blommor och citronmeliss.

AV: JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO: HELÉNE LINSJÖ

Från Femina nr 06/2017

Annons