Recept: Mandelkaka med mojitokräm
Tips!
I stället för att köpa mandelmjöl kan man göra sitt eget. Det är bara att köra 200 g mandlar i mixern till fint mjöl. Mandlarna behöver vare sig skållas eller skalas före.
MANDELKAKA MED MOJITOKRÄM
(12 personer)
2 limefrukter, ekologiska
250 g smör
250 g strösocker (2¾ dl)
3 ägg
200 g mandelmjöl (ca 4 dl)
250 g vetemjöl (ca 6 dl)
1 tsk bakpulver
MOJITOKRÄM:
1 lime, ekologisk
1 näve färsk mynta
250 g mascarpone (italiensk färskost)
75 g florsocker (1¼ dl)
150 g tjock grekisk yoghurt
TILL GARNERING:
25 g saltade pistagenötter utan skal
BEREDNING:
1. Värm ugnen till 150°.
2. Riv limeskalen i en bunke, pressa ner limesaften. Tillsätt smör och socker och blanda till en mjuk och krämig massa. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa minst 2 min mellan varje ägg.
3. Blanda ner mandelmjölet och sikta sedan ner vetemjöl och bakpulver. Rör samman smeten snabbt och häll över den i en smord form med avtagbar kant, ca 22 cm i Ø.
4. Ställ in i varma ugnen och grädda i ca 1 tim, pröva med sticka. Låt kakan svalna i formen på galler.
5. Riv limeskalen till krämen och pressa ner saften. Tillsätt myntabladen och mixa till en jämn massa. Vänd ner mascarpone och florsocker och vispa det luftigt med elvisp. Vänd ner yoghurten med en träslev.
6. Bred mojitokrämen över den avsvalnade kakan. Toppa med hackade pistagenötter.
Detta recept publicerades först i Femina nummer 06/2019.
RECEPT & FOTO: ALL OVER PRESS