Recept på färskpotatis du måste testa
POTATISSALLAD À LA CAESAR
(4 personer)
700 g nykokt varm färskpotatis
1 färsk gul lök
ca 8 minitomater
2–3 msk kapris
8 rullade sardeller
malen svartpeppar
ca 20 färska basilikablad
rivet skal av 1/2 citron
3 dl brödkrutonger
1 dl tunt hyvlad parmesanost
Dressing:
1 tsk fransk ljus senap
1/2 vitlöksklyfta
1 msk finhackade sardeller
1 dl olivolja
1 tsk citronsaft
1/2 dl finriven parmesanost
salt och peppar
Beredning: Dela den varma potatisen i mindre bitar och blanda försiktigt med tunt strimlad lök, klyftade eller halverade tomater, kapris och grovhackade sardeller. Krydda med malen svartpeppar. Lägg upp på serveringsfat och garnera med basilikablad, citronskal, brödkrutonger och parmesan.
Vispa senapen till dressingen med pressad vitlök och finhackade sardeller i en liten skål. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Rör ner citronsaft och parmesanost. Smaka av, tillsätt ev lite salt och grovmalen svartpeppar.
Häll dressingen över salladen.
Tips!
Pröva dressingen som sås till en bit grillad fisk eller kött. Jättegott!
GRILLAD FÄRSKPOTATIS MED STING
(4 personer)
700 g tvättad färskpotatis
olivolja
flingsalt
grovmalen svartpeppar
Dip:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk vit balsamvinäger
1/2 dl olivolja
1/2 dl rapsolja
2 msk finhackad grillad paprika, finns på burk
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk sambal oelek
Beredning: Häll en skvätt olivolja i en skål och rulla potatisen i oljan. Lägg potatisen på grillen och grilla på medelvärme i ca 25 min. Vänd då och då under tiden. Krydda med flingsalt och lite grovmalen svartpeppar före serveringen.
Blanda under tiden äggula med senap och vinäger. Tillsätt oljorna droppvis under omrörning. Smaksätt med finhackad paprika, pressad vitlök, sambal oelek, salt och peppar.
Servera den grillade potatisen med dippen. Underbart till grillad fisk.
(4 personer)
knäckebröd
smör
150 g böckling
2 hårdkokta ägg
4–6 nykokta färskpotatisar (varma)
1/2 dl finskuren gräslök
2–3 msk finskuren dill
flingsalt och peppar
Beredning: Smöra knäckebröden. Dela böcklingen i mindre bitar och blanda den försiktigt med grovhackade ägg, potatisar i små bitar, gräslök och dill. Lägg upp på knäckebröden. Krydda med lite flingsalt och grovmalen svartpeppar. Garnera ev med lite mer gräslök och dill.
(4 personer)
4 skivor danskt rågbröd
1/4 fänkålshuvud
2–3 matjessillfiléer
4–6 nykokta färskpotatisar
2 hårdkokta ägg
4–6 msk kvarg
50 g smör
3–4 msk finskuren gräslök
Beredning: Rosta bröden knapriga i torr stekpanna.
Skiva fänkålen supertunt, har du en mandolin så använd den. Dela sillen i bitar och skiva potatisen. Skala och hacka äggen grovt.
Bred lite av kvargen på bröden. Fördela fänkål, ägg, sill och potatis ovanpå. Lägg upp på tallrikar.
Bryn smöret i en stekpanna och skeda det över potatisen. Toppa med en liten klick kvarg och strö gräslök över.
Färska alger tillför krispighet och aningen sälta.
(4 personer)
600 g färskpotatis
100 g färska alger (saltade), brukar finnas i hälsokostbutiker eller fiskaffären
1 gul lök
olivolja till stekning
salt och peppar
ca 1 msk rivet citronskal
Till servering:
grillat kött eller grillad fisk
Beredning: Tvätta potatisen noga och skär den i ca 5 mm tunna skivor. Skölj av saltet på tången enligt paketets anvisningar. Skär algerna i mindre bitar och skiva löken tunt.
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek potatisen tills den börjar mjukna och har fått lite färg. Lägg i algerna och stek i 2–3 min. Tillsätt löken och låt den mjukna. Smaka av med salt och peppar. Toppa med rivet citronskal. Servera till grillat kött eller grillad fisk.
(4 personer)
500 g färskpotatis
2 kvistar dill + lite till potatiskoket
1 knippa sparris, gärna svensk
5 salladslökar
1/2 dl olivolja
salt och peppar
4 ägg
1/2 dl ättika, 12 %
Till servering:
400 g rökt makrillfilé
Beredning: Tvätta och koka potatisen tillsammans med någon dillkvist i lättsaltat vatten, 12–15 min. Riktigt färsk potatis ska inte koka för länge. Slå av vattnet, lägg en handduk över potatisen i kastrullen och lägg på locket. Låt potatisen bli färdig på eftervärmen.
Ansa sparrisen, skär ev av den nedre delen om den är träig. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i 4 min.
Skiva potatisen och blanda den med grovhackad dill, kokt sparris och tunt skuren salladslök. Ringla olivolja över, salta och peppra.
Pochera äggen genom att koka upp ca 5 cm vatten i en liten kastrull. Tillsätt ättikan, sänk värmen så att vattnet knappt sjuder. Knäck äggen, ett i taget, i en kaffekopp. Stjälp försiktigt ner ett ägg i taget i det sjudande vattnet, låt vitan dra ihop sig över gulan och låt ligga i vattnet tills ägget känns färdigt. Pröva genom att peta lite lätt på gulan. Ta upp med hålslev och lägg äggen i kallt vatten. Häll bort ättiksvattnet. Före serveringen kan man lägga ner äggen i hett vatten några min så de blir lite varma.
Servera potatisen med ägget och rökt makrill. Annan rökt fisk passar givetvis också bra.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE