Recept på marinerad oxfilé
1,2 kg oxfilé
smör
flingsalt
nymalen peppar
Marinad:
saft och rivet skal av 2 citroner
2 röda chilifrukter, strimlade
2 msk stötta fänkålsfrön
4 hackade vitlöksklyftor
11/2 dl olivolja
Till servering:
rucolasallad
färsk fänkål
nektariner
vattenkrasse
Beredning: Bryn filén runtom i smör. Salta och peppra. Lägg köttet på en bakpappersklädd plåt. Stick in en termometer i den tjockaste delen. Ställ in mitt i 125° varm ugn och stek tills termometern visar 57° (för rosa kött). Låt svalna lite.
Blanda under tiden ingredienserna till marinaden. Häll den i dubbla plastpåsar, lägg i filén. Låt köttet marinera i minst några tim.
Före serveringen: Skär upp köttet i tunna skivor. Lägg upp det på en bädd av rucola, tunt hyvlad fänkål och klyftade nektariner. Salta och peppra. Ringla över marinaden och toppa med vattenkrasse.
Av CAROLINE HOFBERG
Foto TIA BORGSMIDT