Recept på veganska och saftiga lussebullar
Recept på underbart saftiga och veganska lussebullar:
Cirka 50 bullar
Du behöver:
5 dl växtgrädde
300 g silkestofu
16-18 dl vetemjöl
150 g veganskt smör eller mjölkfritt margarin
50 g färsk jäst
1,5 dl socker
1,5-2 g saffran
1 krm salt
Mandelmassa
Russin till garnering
Gör så här:
1. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjöl och tofu. Vispa ihop allt och värm till cirka 37 grader.
2. Smula ner jästen i en stor bunke och häll mjölkblandningen över jästen. Blanda ihop allt tills jästen har blivit upplöst.
3. Tillsätt därefter socker, salt och saffran.
4. Häll i några deciliter mjöl i bunken och knåda degen under tiden. Degen är klar när den släpper från bunken.
5. Lägg över en kökshandduk och och låt degen jäsa i 40 minuter.
6. Sätt ugnen på 225 °C.
7. Knåda degen några sekunder i bunken, mjöla arbetsbänken och häll sedan ut degen.
8. Kavla ut degen, hyvla över mandelmassa och snurra bullarna till lussekatter.
9. Låt bullarna jäsa i 15 minuter under en kökshandduk. Tryck i två russin i varje lussekatt.
10. Pensla med växtmjölk och låt lussebullarna gräddas i mitten av ugnen i cirka 7-10 minuter.