Recept: Potatissoppa med nässlor och pocherade ägg
Hittar du inga nässlor går det utmärkt att ersätta nässlorna med motsvarande mängd färsk spenat eller körvel från kruka.
POTATISSOPPA MED NÄSSLOR
(4 personer)
500 g delikatesspotatis
1 liter vatten
1 schalottenlök
½ vitlöksklyfta
1 msk rapsolja, kallpressad
1 knippa bredbladig persilja
100 g späda nässlor
havssalt och nymald peppar
30 g vesterhavsost eller annan lagrad och smakrik ost
4 ägg
TILL SERVERING:
Bröd
BEREDNING:
1. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Lägg ner skivorna i en kastrull med 1 liter vatten och koka dem mjuka.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs hacket i oljan i en kastrull utan att bryna, löken ska bara precis bli blank och lite genomskinlig. Tillsätt persilja och nässlor och fräs i ca ½ min.
3. Häll potatis och potatisvatten i kastrullen med lökfräset. Koka i 2 min. Mixa lite snabbt med en stavmixer (mixa inte för mycket). Smaka av med salt och peppar.
4. Koka upp lite saltat vatten i en liten kastrull, tillsätt ev 1 msk ättika. Knäck äggen i var sin kopp. Sänk värme, vattnet ska bara sjuda. Stjälp försiktigt och långsamt över ett ägg i kokvattnet. Låt sjuda/koka i 2–3 min, ta upp ägget och lägg ner det i kallt vatten. Upprepa med resten av äggen.
5. Låt soppan blir varm. Fördela i fyra skålar, lägg ett ägg i varje och toppa med riven ost. Servera tillsammans med ett gott bröd.
RECPET & FOTO: ALL OVER PRESS