Recept: Saftig chokladkaka med rödbeta
CHOKLADKAKA MED RÖDBETA
(8 personer)
4 ägg
250 g brun farin, drygt 3 dl
11/2 dl solrosolja
200 g vetemjöl, ca 3¼ dl
50 g kakao, drygt 1 dl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
300 g färska rödbetor
3 cm färsk ingefära
90 g hasselnötter
50 g mörk choklad
TILL GARNERING:
ev lite hackade hasselnötter
oxalis, finns bland de färska kryddorna
ev någon ätbar blomma
BEREDNING:
1. Värm ugnen till 175°.
2. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggulorna med farinsockret, tillsätt oljan under vispning. Rör ner mjölet blandat med kakao, bakpulver och salt.
3. Skala och riv rödbetor och ingefära grovt. Finhacka hasselnötterna och chokladen. Vänd ner allt i smeten.
4. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd försiktigt ner dem i smeten.
5. Fördela smeten i smord springform, ca 24 cm i Ø. Strö över lite hasselnötshack. Ställ in i nedre delen av den varma ugnen och grädda i ca 45 min eller tills kakan är klar, pröva med sticka. Låt svalna.
6. Före serveringen: Garnera gärna kakan med blad av oxalis.
RECEPT & FOTO ALL OVER PRESS
Detta recept publicerades ursprungligen i Femina nr 03/2018