Recept: Ugnsstekt kyckling
UGNSSTEKT KYCKLING
(4 personer)
1 hel kyckling
150 g bacon
250 g champinjoner
olivolja till stekning
1 vitlöksklyfta
salt och nymald peppar
150 g schalottenlök
3 stjälkar färsk timjan
1 stjälk färsk salvia
3½ dl vitt vin
200 g urkärnade vindruvor
2 dl vispgrädde
TILL SERVERING:
kokt potatis
BEREDNING:
1. Värm ugnen till 200° och stycka kycklingen.
2. Stek baconet krispigt i torr panna, ställ åt sidan.
3. Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Fräs svampen i lite olja så att den får fin färg, ställ åt sidan.
4. Hetta upp lite olja i en stekpanna, pressa ner vitlök och fräs kycklingdelarna så de får fin färg runt om. Salta och peppra.
5. Skala schalottenlöken. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form tillsammans med svamp, schalottenlök, timjan och salviablad. Häll på vinet och ställ in i den varma ugnen. Tillaga i 30 min. Tillsätt sedan de sköljda vindruvorna och grädden och tillaga i ytterligare 15 min eller tills köttsaften är klar, ej rosa.
6. Toppa med det krispiga baconet i bitar och servera tillsammans med kokt potatis.
Detta recept publicerades först i Femina nr 05/2019.