Recept: Vietnamesiska biffar med chili- och morotsdipp
VIETNAMESISKA BIFFAR
(4 personer)
500 g fläsk- eller blandfärs
1 ägg
25 g färsk ingefära
skal och saft av 1 lime
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
1 msk fisksås, finns i hyllan med asiatiska livsmedel
ev matolja till stekning
MOROTSDIPP:
2 msk japansk soja
1 msk risvinäger
saft av 1/2 lime
1 tsk strösocker
1 knivsudd salt
3 msk vatten
1 röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
1 morot
Tips!
Har du ingen risvinäger hemma kan den ersättas med vanlig äppelcidervinäger.
TILL SERVERING:
400 g risnudlar
1 påse frisésallad
200 g böngroddar
1 knippa färsk
koriander
BEREDNING:
1. Blanda färs och ägg. Skala och riv ingefäran. Riv limeskalet. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Blanda ner ingefära, limeskal, vitlök och schalottenlök i färsen tillsammans med fisksås och limesaft. Låt färsen vila i ca 30 min.
2. Forma färsen till mindre biffar och stek dem i en torr grillpanna eller i en vanlig stekpanna i lite olja, 5–6 min på var sida.
3. Blanda soja, risvinäger, limesaft, socker, salt och vatten till dippen i en skål. Kärna ur chilin och hacka den fint. Skala och finhacka vitlöken. Skala moroten, dela den på längden och skär upp i tunna skivor. Blanda ner chili, vitlök och morot i dippen.
4. Lägg nudlarna i en skål och häll kokande vatten över. Låt stå i 3–4 min. Häll av vattnet.
5. Arrangera nudlar, biffar, sallad och böngroddar på tallrikar. Strö korianderblad över. Servera dippen i en skål bredvid.
Detta recept publicerades ursprungligen i Femina nr 05/2017.
Läs även 6 goda recept till jobblunchen!