Riktigt läcker raw kladdkaka – helt utan vitt socker
Raw kladdkaka med cashewgrädde
(16 bitar)
BOTTEN
3 dl hasselnötter
3 msk kakao
15 medjooldadlar
2 tsk kvalitetssalt
1 tsk vaniljpulver
FYLLNING
2 dl kakaomassa (alt 2 dl kakao + 1 dl kakaosmör)
3 dl cashewnötter
1 ½ dl agavesirap
½ dl vatten
1 tsk vaniljpulver
2 tsk kvalitessalt
1 dl kallpressad kokosolja
CASHEWGRÄDDE
2 dl cashewnötter
½ dl vatten
1 tsk vaniljpulver
3 msk agavesirap
2 msk kallpressad kokosolja
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till botten i matberedaren tills degen är jämn och håller ihop. Tryck ut degen i en springform.
Smält kakaomassan i ett vattenbad på svag värme och låt den svalna. Mixa nötterna, agave och vatten i en höghastighetsmixer tills det blir en jämn smet. Mixa i vanilj, salt, kakaomassa och kokosolja. Bred ut fyllningen i formen med en slickepott.
Kör alla ingredienser till cashewgrädden till en jämn smet i höghastighetsmixern och spritsa över kakan. Ställ in i frysen.
***
Receptet kommer från boken Raw Fika av Marina Asplund och Maria Carlsson (Bonnier Fakta)
Mer om raw fika-profilerna Marina Asplund och Maria Carlsson läser du i nya numret av FEMINA, nr 9 – i butik den 18 augusti!