Risottoplättar med räkfräs
(4 personer)
1 gul lök
1 dl avorioris
25 g smör
1/2 g saffran
1 dl vitt vin
2 dl vatten
salt och peppar
2 ägg
1/2 dl vetemjöl
Räkfräs
cirka 1/2 kg räkor med skal
1 röd paprika
1/2 zucchini
1 bit purjolök
1 msk olja
salt och peppar
1 msk sweet chilisås
Beredning:
Skala och finhacka löken. Låt ris och lök svettas i smör, rör ner saffran. Späd med vin och vatten i omgångar. Låt vätskan koka in mellan varven och rör om med trägaffel då och då. Smaka av med salt och peppar när riset är mjukt och krämigt. Låt riset svalna och rör ner ägg och mjöl. Klicka ut smeten med hjälp av en matsked i stekpanna och stek plättarna gyllenbruna i smör.
Skala räkorna och skär paprika och zucchini i stavar och purjolöken i skivor. Hetta upp oljan i en wok eller tjockbottnad kastrull och fräs grönsakerna i den. Salta och peppra och smaka av med sweet chilisås. Rör ner räkorna precis före serveringen och servera tillsammans med plättarna.
Av Malin Söderström