Så enkelt kan du göra din egen färskost!
Färskost
Mängd: 350–500 gram.
Tid: ca 20 minuter + 3–12 timmars avrinning.
Färskost kan göras på era olika syrade mejeriprodukter, som gräddfil, filmjölk, yoghurt och crème fraiche. Alla blir goda men konsistensen och syrligheten skiljer sig åt. Var inte rädd för att ändra på proportioner och blandningar.
1 liter filmjölk 3 dl gräddfil
eller
1 liter yoghurt
1 dl crème fraiche
eller
8 dl yoghurt 5 dl gräddfil
Blanda allt i en kastrull och värm långsamt tills temperaturen är minst 40 och högst 80 grader. Blandningen ska skära sig och bli lite grynig. Ju högre temperatur desto torrare färskost. Låt rinna av i en ostduk, dubbla sildukar eller ett kaffefilter i kylen i minst 3 timmar eller över natten. Smaka av med salt och eventuell annan smaksättning. I kylen håller färskosten i 1 vecka.
SMAKSÄTTNINGAR
Kanel och farinsocker · Blåbär och vanilj · Choklad och espresso · Dulce de leche och havssalt · Honung och pekannötter · Sweet chilisås och sesamfrö · Örter och färskriven pepparrot · Jalapeño och cheddar · Kantareller och västerbottensost · Bacon och lönnsirap
Recept ur boken Från grunden med systrarna Eiseman (Bonnier fakta). Läs mer om systrarnas matfilosofi i Femina nr 9/2017 – se ett utdrag ur intervjun här.