Så fixar du bästa tillbehören till kräftskivan
(4 personer)
1 liter blandad sallad
2 mogna saftiga päron
100 g grönmögelost, gärna Saint Agur
1 dl valnötter
2 dl färska blåbär
1 msk citronsaft
2–3 msk olivolja
Beredning: Skölj salladen, slunga den torr och lägg upp på ett serveringsfat. Klyfta päronen och fördela dem ovanpå salladen tillsammans med ost i bitar, valnötter och blåbär. Pressa lite citronsaft över och avsluta med att ringla lite olivolja på toppen.
(4 personer)
4 skivor gott bröd
1 dl crème fraiche
5 dl blandad sallad
200 g skalade räkor
1 röd chili, urkärnad och finskivad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk rapsolja
2 msk hackad dill
2 färska gula lökar, finhackade
salt och peppar
1 lime
Beredning: Rosta bröden och bred på crème fraiche. Fördela salladen över.
Stek räkorna hastigt tillsammans med chili och vitlök i oljan. Blanda ner finhackad dill och finhackad lök. Blanda väl och smaka av med salt och peppar. Fördela över bröden och servera med en lime i skivor.
(4 personer)
300 g potatis av mjölig sort
1 palsternacka
1 morot
1/2 gul lök
2 msk rapsolja till stekning
1 msk dillfrön
1/2 dl vitt vin
8 dl fiskbuljong
2 msk hummerfond
1 dl grädde
salt och peppar
100 g kräftstjärtar
dill
Till servering:
gärna ett gott bröd
Beredning: Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skala palsternacka och morot och skär i tunna skivor. Skala och hacka löken.
Fräs potatis, palsternacka, morot och hackad lök på medel-värme i oljan några min under omrörning. Tillsätt dillfrön, vin, buljong, fond och grädde. Låt koka i ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.
Häll upp i varma sopptallrikar och toppa med kräftstjärtar. Garnera med finskuren dill.
(4 personer)
100 g gravad lax
50 g kallrökt lax
2 tsk dijonsenap
2 msk finhackad dill
2 msk finskuren gräslök
malen svartpeppar
4 rostade skivor av en surdegsbaguette
100 g kantareller
1 msk smör till stekning
salt och peppar
Till garnering:
dill
gräslök
Beredning: Tärna laxen smått. Blanda med senap, dill, gräslök och svartpeppar. Fördela laxblandningen på de rostade bröden.
Stek kantarellerna mjuka i smöret, salta och peppra. Fördela kantarellerna över laxtartaren. Garnera med dill och gräslök. Ta ett par tag med svartpepparkvarnen över. Servera.
(4 personer)
300 g potatisar, helst små av fast sort
2 msk rapsolja
2–3 msk råsocker
salt och peppar
1/2 dl finskuren dill + till garnering
2 hårdkokta ägg, hackade
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
4 skivor knäckebröd, gärna tunna och runda
1 rödlök, finskuren
50 g löjrom eller annan rom
en liten knippa gräslök
Beredning: Skär potatisen med skalen på i mindre bitar och stek dem mjuka i lite rapsolja, ca 15 min på medelvärme under omrörning. Strö på sockret när potatisen är mjuk, stek i ytterligare några min. Krydda med salt, peppar och dill. Dra bort från värmen.
Blanda hackat ägg med crème fraiche och majonnäs.
Fördela potatisen på knäckebröden och garnera med finskuren rödlök, klickar av äggröran, löjrom, hackad dill och fint skuren gräslök. Ta ett par tag med svartpepparkvarnen över. Servera.
(4 personer)
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
Fyllning:
2 ägg
2 dl grädde
1 msk sambal oelek
salt och peppar
30 g rucolasallad
175 g getost
1 dl valnötter
Till servering:
gärna lite fräsch grönsallad
Beredning: Hacka/arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen, går bra i matberedare. Kavla ut den ganska tunt, ca 4 mm. Klä en smord pajform, ca 23 cm i diam, med degen. Blanda ägg med grädde och sambal oelek. Salta och peppra.
Fördela rucolan i pajskalet och lägg getostskivor ovanpå. Strö på hackade valnötter och häll äggblandningen över. Ställ in i 175° varm ugn och grädda i 35–40 min. Låt pajen svalna. Servera.
SÅSER:
CHILIAIOLI
(4 personer)
1 äggula
2 vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
1/2 dl olivolja
1/2 dl rapsolja
2 tsk sambal oelek
1/2 färsk chilifrukt, urkärnad och finhackad
1 msk limesaft
salt och peppar
Beredning: Rör äggulan med pressad vitlök och senap. Tillsätt oljorna droppvis under ständig omrörning. Smaksätt med sambal oelek, chili, limesaft, salt och peppar.
ÄPPEl- & PEPPARROTSCRÈME
Här behövs varken salt eller peppar.
(4 personer)
1/2 syrligt äpple av fast sort
1 msk citronsaft
1 dl riven pepparrot
1 tsk sambal oelek
ca 1 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1 msk flytande honung
Beredning: Skär äpplet i tändsticksstora stavar och blanda med citronsaft, pepparrot, sambal oelek, crème fraiche, majonnäs och honung. Klart!
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE
INSPIRERAD? LÄS MER:
10 recept på goda glutenfria middagar och efterrätter
Kärna ditt eget smör