Så kan du göra om tacosåsen möglar – smarta knepet
Vi kollar med Livsmedelsverket – och passar på att fråga om torrvarorna i skafferiet när vi ändå har dem på tråden.
Olika glasburkar med diverse såser, sylt och mos fyller våra kylskåp. Ibland kan det vara svårt att veta hur länge de egentligen har stått där – vågar man verkligen äta upp innehållet?
Det mesta håller dock betydligt längre än vad många tror. Sylt och mos går i många fall att äta – även om det har börjat mögla på toppen.
– Har du en sylt med traditionell sockerhalt går den att äta om du först tar bort mögelskiktet med ungefär två centimeters marginal. Har du däremot en lågsockrad sylt kan mögelsporerna sprida sig längre och då ska du slänga allt, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverkets råd är att det går bra att ta bort mögelskiktet och äta sylten – eller moset, för den delen – om man tillsatt minst 500 gram socker per kilo bär eller frukt (33 gram socker per 100 gram färdig sylt eller mos).
Möglig sylt eller mos med mindre mängd tillsatt socker ska alltså slängas.
Frys in tacosåsen
Tacosås ska man däremot slänga om den har börjat mögla.
– Där är mitt tips att man fryser in sin salsa, om man inte ska äta tacos många dagar i rad, säger Karin Fritz.
I Sverige slänger vi i snitt 33 kilo mat per person och år. Mycket av det hade gått att äta – en av orsakerna till svinnet är att många stirrar sig blinda på bäst före-datumen och inte använder sina sinnen och tittar, luktar eller smakar på maten.
Sådant som soja och vinäger håller till exempel lång tid efter bäst före-datumet, även öppnad. I till exempel vinäger kan det uppstå fällningar men det är inget som påverkar smaken – luktar den som vanligt går den att använda.
Ett av de vanligaste livsmedel vi svenskar slänger är faktiskt kaffe. Där handlar det dock inte om att vi tror att det har blivit dåligt, i stället är det överblivna slattar från bryggaren som åker ner i vasken.
”Sluta vaska kaffe”
– Sluta vaska kaffe, det är ju så onödigt. Det är dyrt och att odla kaffe är dessutom väldigt ansträngande för miljön. Där gäller det att brygga den mängd du tänker dricka upp, säger Karin Fritz.
När det kommer till skafferiet håller också produkterna ofta betydligt längre än bäst före-datumet. Torrvaror som pasta och socker håller väldigt länge och blir inte farliga när de blir gamla, mjöl kan dock härskna efter lång tid och då smaka illa.
Samma sak med konserver – det finns en anledning till att preppers gillar att samla på sig konservburkar. Så länge de är oöppnade och inte skadade håller de väldigt länge, även om kvaliteten kan försämras.
Kryddor håller också i princip hur länge som helst.
– Det enda som händer är att de kan tappa smak, säger Karin Fritz.