Så länge ska man koka potatis – så vet du när den är klar
Potatisen kommer ursprungligen från Sydamerika där inkaindianerna odlade den tåliga grödan ”papa” högt uppe i Anderna. Potatisen gav makt och välstånd, man tillbad till och med en potatisgudinna, Axomama. På 1600-talet tog de spanska erövrarna potatisen till Europa där ”patatan” blev ”potato” och så småningom vår högt älskade potatis.
Olaus Rudbeck anses vara den förste som tog in potatisen till vårt land. År 1655 började han odla potatis i sin anlagda Botaniska trädgård i Uppsala. Men den som oftast får ta åt sig äran av att ha tagit potatisen till Sverige är Jonas Alströmer. På sin gård Nolhaga utanför Alingsås började han att odla potatis år 1724, med potatisutsäde som troligtvis kom från England.
I dag äter vi potatis både till vardags och fest och den är även ett givet inslag på midsommar och julafton.
Så länge ska du koka potatis
Även om du har kokat potatis många gånger är det en konstform att få till den perfekta, kokade potatisen. Se till att vattnet verkligen kokar när du lägger ner potatisen då för låg temperatur kan göra potatisen seg, blöt och vattnig då den tar åt sig vätska och stärkelsekornen sväller. För att få det perfekta resultatet är det viktigt att koka den efter storlek, mellan 10 till 25 minuter. Välj ut potatisar av samma storlek eller skär dem i jämnstora bitar.
När det gäller generella koktider brukar vinterpotatis koka i 20 till 25 minuter för bästa resultat, och färsk potatis kokas i 10 till 20 minuter för perfekt fasthet.
Så vet du att potatisen är klar
För att veta när potatisen är klar är det viktigt att känna efter med en potatissticka. När potatisen är mjuk är den klar. Häll gärna av vattnet när potatisen fortfarande har en liten hård kärna i mitten. Det sista kokar färdigt av sig själv innan man hinner lägga upp den på tallriken.
Foto: TT
Källa: Svenskpotatis.se