Sesamanka teriyaki
(4 personer)
600 g ankbröst
salt och peppar
1 tsk sesamolja
1 msk rapsolja + lite till palsternackan
2 msk sesamfrön
1 rödlök
1/2 dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
11/2 dl vatten
400 g palsternacka
ca 1 dl teriyakisås, finns på flaska
Beredning: Skär 5–8 snitt i skinnet på ankbrösten med en vass kniv. Salta och peppra. Hetta upp oljorna i en stekpanna och stek brösten med skinnsidan ner på hög värme tills den blir knaprig. Strö sesamfrön över och efterstek i 150° varm ugn tills innertemperaturen visar ca 57° för rosa kött, ca 20 min. Ta ut och låt vila.
Skiva löken tunt. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Lägg i lökskivorna och dra kastrullen från värmen.
Skala och skiva palsternackorna tunt. Stek dem mjuka i lite rapsolja, salta och peppra. Lägg upp palsternackorna på varma tallrikar, skiva ankan och lägg den ovanpå. Toppa med löken och servera med teriyakisås.
Först publicerat i Femina nummer 10 2012. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.