Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Sesamanka teriyaki

11 feb, 2013
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Sesamanka teriyaki
Sesamanka teriyaki

(4 personer)
600 g ankbröst

salt och peppar

1 tsk sesamolja

1 msk rapsolja + lite till palsternackan

2 msk sesamfrön

1 rödlök

1/2 dl ättiksprit, 12 %

1 dl strösocker

11/2 dl vatten

400 g palsternacka

ca 1 dl teriyakisås, finns på flaska

Beredning: Skär 5–8 snitt i skinnet på ankbrösten med en vass kniv. Salta och peppra. Hetta upp oljorna i en stekpanna och stek brösten med skinnsidan ner på hög värme tills den blir knaprig. Strö sesamfrön över och efterstek i 150° varm ugn tills innertemperaturen visar ca 57° för rosa kött, ca 20 min. Ta ut och låt vila.

Skiva löken tunt. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Lägg i lökskivorna och dra kastrullen från värmen.

Skala och skiva palsternackorna tunt. Stek dem mjuka i lite rapsolja, salta och peppra. Lägg upp palsternackorna på varma tallrikar, skiva ankan och lägg den ovanpå. Toppa med löken och servera med teriyakisås.

Först publicerat i Femina nummer 10 2012. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.

Annons