Sillsallad
(4–6 personer)
1 skiva kavring
1/2 dl olivolja
salt och vitpeppar
1 rödlök
3–5 minitomater
2–3 kokta potatisar
2–3 hårdkokta ägg
5 dl blandad sallad
100 g glasmästarsill
2 msk kapris
Senapsdressing:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
salt och vitpeppar
ca 1/2 tsk strösocker
1 dl rapsolja
1/2 tsk vitvinsvinäger
1 liten vitlöksklyfta
Till garnering:
några kvistar dill
Beredning: Rör ihop äggula med senap, salt, peppar och socker i en liten skål. Tillsätt oljan droppvis under omrörning. Droppa i vinägern och pressa ner vitlöksklyftan. Blanda och smaka av.
Smula ner kavringen i varm och torr stekpanna. Knaperstek smulorna under omrörning och tillsätt lite olivolja mot slutet. Salta och peppra.
Skär lök, tomater och potatis i mindre bitar. Klyfta äggen. Lägg upp salladen på ett uppläggningsfat och fördela alla ingredienser ovanpå. Ringla dressingen över och dekorera med små dillvippor.
AV JAN-ERIK HAGBOHM
FOTO PETER KAM