Svar på frågan: Vad är skillnaden mellan julmust och påskmust?
Här reder vi ut svaret, en gång för alla!
De högtidliga mustdryckerna, julmust och påskmust, är självklara dryckesalternativ på både jul- och påskfirandet. Men vad är egentligen skillnaden på dryckerna. Ja, förutom etiketten?
Här få du svaret, en gång för alla!
Hemliga receptet på den älskade alkoholofria drycken
I Sverige dricker vi omkring 45 miljoner lite must varje år. Hela 80 procent av konsumtionen är lokaliserat kring julen.
Men på senare år, sedan år 2006, har försäljningen av påskmust fördubblats och drycken har stigit i popularitet.
Musten lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl i början av 1900-talet, och tillverkas av ett mustextrakt med hemligt recept.
Det är företaget AB Roberts som tillverkar mustextraktet och säljer vidare det till bryggerierna. Enligt källor är det endast tre personer som sägs känna till de exakta ingredienserna, som ska uppgå i ett 30-tal, och måtten för receptet.
Svar på frågan: Vad är skillnaden mellan julmust och påskmust?
Webbsajten Addicted to Julmust var nyfikna på att undersöka vad som skiljer påskmusten och julmusten åt.
De utförde ett stort test under vilket de jämförde tolv olika sorters julmust och påskmust, av samma fabrikat, mot varandra. Mer exakt så jämförde man deras respektive ingrediensförteckning.
Resultatet blev en slutsats att de i stort sett var identiska. Några ingredienser hade angivits i annan ordning på ett av fabrikaten.
Aftonbladets sajt Lajkat, som sedan dess pensionerats, ringde enligt Recept.se upp bryggerikoncernen Carlsberg, som producerar det kända varumärket Apotekarnes jul- och påskmust.
– Det som skiljer musterna åt är tillfälle och upplevelse. Vi tillverkar dem på samma sätt, men sedan handlar det om lagring och så vidare. Säkert är i alla fall att vi upplever smaken som annorlunda, sa företagets kommunikationschef Henric Byström till sajten då.
Därför skiljer sig smaken på julmust och påskmust
Svaret på frågan är alltså att påskmust och julmust ÄR samma sak, men att det är tillfället som gör att vi upplever smaken som två olika drycker.
Smakupplevelse bygger på sinnesintryck och där spelar tillfälle, sällskap, ljus, ljud, färger och humör en stor roll.
Våra sinnen lurar oss alltså att tro att musterna smakar annorlunda, trots att det i själva verket är årstiderna och högtiderna som är det som skiljer dem åt.
Med den vetskapen i bakhuvudet kan man givetvis ändå ställa sig frågan: ”Vad är godast, julmusten eller påskmusten?”
Källa: addictedtojulmust.se, recept.se