Smarta knepet för att skala ägg enkelt – som du inte visste
Men för att få till dem krävs det att man skalar stora mängder ägg – och ibland går äggen sönder hur man än gör.
Men det finns smidiga sätt att snabbt skala dina hårdkokta ägg så att de samtidigt håller sig fina och hela.
Förvisso är det påsken som är äggens stora högtid, men även omkring julen är det många som kokar ägg i mängder. De allra flesta buffébord har i vart fall minst ett fat med ägghalvor, och oavsett om man pryder dem med majonnäs och räkor eller bara kaviar så måste äggen kokas, skalas och halveras. Men när man har mycket att göra kan det vara frustrerande att skala ägg om skalen inte faller av utan är lite mer svårskalade.
Då är det tur att det finns smarta äggskalarknep att ta till! Sajten Food and wine skriver om flera olika knep för att skala ägg. Ett knep som fungerar för att få bort skalet är att lägga ner ägget i ett vattenglas och sedan fylla på med vatten. Håll sedan för öppningen i glaset med handen och skaka ordentligt. Skalet ramlar av och ägget håller sig helt och fint – men problemet är att det är lätt att bli helt täckt i vatten när man använder sig av det här knepet.
Bästa tipsen för att skala ägg
Det mest populära knepet som sajten testar är skedknepet. Knacka först ägget mot en hård yta, som ett bord, en skärbräda eller diskbänken. Ta sedan bort en liten del av äggskalet i botten och använd sedan en sked för att få bort skalet enkelt. På så sätt kommer du inte åt det känsliga ägget med fingrar och naglar, och skedens form passar dessutom bra för äggens form
Ett annat enkelt sätt att skala många ägg på kort tid med minimalt med skada på äggen är att knacka både toppen och botten mot en hård yta, och sedan rulla dem med långsidan mot en hård yta. När du gjort det är det enkelt att skala äggen och slippa de små skalbitarna och groparna i äggen efter dina fingrar.