Sommar i en skål – 4 goda soppor
Tomatsoppa med kokosmjölk
(4 personer)
10–12 stora kvisttomater
1 msk kokosolja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
½ röd chili
ca 1 tsk färsk ingefära
3 msk röd currypasta
1 tsk honung
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk
½ lime, saften
salt
Tips!
Kokosmjölken gör soppan krämig och håller den mjölkfri.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta tomaterna på en plåt i 30 minuter. Låt svalna en stund och hacka under tiden schalottenlök, vitlök, chili och ingefära. När tomaterna svalnat lite kan du ta loss skalet.
2. Värm kokosolja i en kastrull och fräs lök och vitlök mjuk tillsammans med chilin och ingefäran. Tillsätt sedan tomaterna, currypastan och honungen och fräs i någon minut till. Tillsätt vatten och låt koka i 15 minuter.
3. Mixa soppan slät med en stavmixer och rör sedan i kokosmjölk och lime-juice. Smaka av med salt. Servera med koriander- och jordnötspesto.
Koriander- och jordnötspesto
1 dl jordnötter
1 tsk ingefära
1 kruka koriander
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
2 msk sesamolja
1 lime, saft och skal
½ röd chili
1–2 msk vatten
salt
Gör så här:
1. Rosta jordnötterna i en stekpanna i 5 minuter tills de börjat släppa ut oljor.
2. Hacka ingefäran och lägg den i en matberedare tillsammans med jordnötterna, koriander, vitlök, honung, sesamolja, limesaft och limeskal samt den grovhackade chilin. Mixa till en pesto och tillsätt långsamt vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt.
Frukostsoppa
(2 personer)
6 dl hemgjord kycklingbuljong
4 dl hackad spenat, kål eller andra gröna blad
2 löskokta ägg
Tillbehör:
quinoa eller ris
picklad rödlök
skivad avokado
kimchi eller surkål
färska kryddor, t ex koriander, persilja, dill
chili flakes
sesamfrön
Gör så här:
1. Värm buljongen i en kastrull tills den sjuder. Lägg de tillbehör du valt i en skål, till exempel hackad spenat eller kål, avokado, quinoa och färska kryddor.
2. Häll över den varma buljongen. Toppa soppan med ett kokt, delat ägg.
Egen kycklingbuljong
(räcker till 6 portioner soppa men går att använda till annat också)
benresterna av en hel grillad kyckling, helst ekologisk (köttet borttaget)
1 gul lök, klyftad
4 vitlöksklyftor, delade
½ dl äppelcidervinäger
1 tsk havssalt
1½–2 l vatten
ev färska kryddor
Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull och koka på låg värme i 6–24 timmar, beroende på hur mycket tid du har och hur stark du vill att buljongen ska bli.
2. Sila buljongen genom en trådsil. Den går att förvara i glasburk i kylen i upp till en vecka, eller frysa in för framtida soppor.
Tips!
Hinner du inte koka egen buljong går det bra att använda köpt som du späder ut med vatten.
Vit grönsakssoppa och dillolja
(3–4 personer)
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör eller olivolja
6 jordärtskockor
½ blomkålshuvud
1 rotselleri
vatten
½ citron, saften
salt och peppar
Dillolja:
½ dl olivolja
1 dl färsk dill
Gör så här:
1. Skala och grovhacka schalotten-löken och vitlöken och stek i en kastrull i olivolja eller smör tills löken mjuknat.
2. Skala och dela jordärtskockorna, blomkålshuvudet och rotsellerin i bitar och tillsätt i kastrullen. Täck med vatten och koka tills grönsakerna har blivit heltmjuka.
3. Mixa till en slät soppa och tillsätt citronsaft, salt och peppar efter smak.
4. Dillolja: Finhacka dillen och blanda med olivoljan. Låt stå och dra i några minuter innan du garnerar soppan.
Tips!
Gör rätten helt vegansk med olivolja i stället för smör.
Morotssoppa med gurkmeja
(3–4 personer)
900 g morötter med blast
2 msk olivolja
1 gul lök, grovhackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk spiskummin
½ tsk gurkmeja
7–8 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
salt och peppar
Tillbehör:
ev crème fraiche
sesamfrön
koriander
Gör så här:
1. Skala och hacka morötterna och spara blasten. Stek löken och vitlöken i olivoljan i en gryta tills den blivit genomskinlig. Tillsätt spiskummin, gurkmeja och de hackade morötterna och stek i 1–2 minuter till.
2. Häll över vatten, tillsätt buljongtärning och koka tills morötterna mjuknat. Mixa med stavmixer tills soppan är slät och salta och peppra efter smak.
3. Rör i crème fraiche om du vill ha en extra krämig soppa. Servera med peston och garnera med sesamfrön och färsk koriander.
Smart blastpesto
blasten från morötterna
ca 1 dl färsk koriander
½ dl tahini (sesampasta)
1 vitlöksklyfta, grovhackad
½ citron, saften1 dl olivolja
salt och peppar
vatten
Gör så här:
1. Grovhacka morotsblasten och mixa den med koriander, tahini, vitlök och citronsaft i en matberedare.
2. Häll långsamt i olivolja och rör ihop till en krämig pesto. Vid behov, tillsätt vatten för att tunna ut peston. Krydda med salt och peppar.