Soppa med svamp
(4 personer)
400 g blomkål
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
8 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
1 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
ev 2 tsk maizena
2 msk smör
2 msk olivolja
100 g blandsvamp, t ex svart trumpetsvamp och kantareller
75 g varmrökt sidfläsk i
små tärningar
2 dl små blomkålsbuketter
Beredning: Skär blomkålen i mindre buketter. Lägg undan ca 2 dl till garnering. Lägg blomkålen i en kastrull tillsammans med finhackad gul lök och vitlök. Häll på buljong och grädde. Koka i ca 15 min. Mixa soppan slät och smaka av med en gnutta vinäger, salt och peppar. Önskas en lite tjockare soppa, så tillsätt 2 tsk maizena utrörd i 1/2 dl vatten och koka upp. Vispa ner smöret och håll soppan varm. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs det tärnade sidfläsket i några minuter. Lägg i svamp och den sparade blomkålen, fräs i 3–4 min under omrörning. Krydda med malen svartpeppar. Häll upp soppan i varma tallrikar och servera tillsammans med garnityret.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto PETER KAM