Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Soppa med svamp

28 aug, 2014
AvFemina
Soppa med svamp
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Soppa med svamp

(4 personer)
400 g blomkål

1/2 gul lök

2 vitlöksklyftor

8 dl grönsaksbuljong

2 dl grädde

1 tsk vitvinsvinäger

salt och peppar

ev 2 tsk maizena

2 msk smör

2 msk olivolja

100 g blandsvamp, t ex svart trumpetsvamp och kantareller

75 g varmrökt sidfläsk i

små tärningar

2 dl små blomkålsbuketter

Beredning: Skär blomkålen i mindre buketter. Lägg undan ca 2 dl till garnering. Lägg blomkålen i en kastrull tillsammans med finhackad gul lök och vitlök. Häll på buljong och grädde. Koka i ca 15 min. Mixa soppan slät och smaka av med en gnutta vinäger, salt och peppar. Önskas en lite tjockare soppa, så tillsätt 2 tsk maizena utrörd i 1/2 dl vatten och koka upp. Vispa ner smöret och håll soppan varm. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs det tärnade sidfläsket i några minuter. Lägg i svamp och den sparade blomkålen, fräs i 3–4 min under omrörning. Krydda med malen svartpeppar. Häll upp soppan i varma tallrikar och servera tillsammans med garnityret.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto PETER KAM

Annons