Stekt makrill med varm potatissallad
(4 personer)
2 färska makrillar
8 potatisar av fast sort
1/2 spetskålshuvud
1 knippa sparris
1 rödlök
1 dl rapsolja + till stekningen
2 tsk dijonsenap
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk strösocker
2 msk kapris
salt och peppar
Beredning:
Rensa makrillen och skär i 4 filéer, alt be fiskhandlaren om hjälp. Skala och skär potatisen i ca 7 mm tjocka skivor. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
Skär spetskålen i bitar. Hetta upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka kålen mjuk, 3–4 min. Skär bort den nedersta delen (ca 3 cm) av sparrisen. Koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten. Skiva löken tunt.
Värm 1 dl rapsolja, senap och vinäger i en vid kastrull. Lägg i grönsakerna och låt dem bli varma i dressingen.
Tillsätt socker och kapris.
Hetta upp ett par msk rapsolja i en stekpanna. Salta och peppra makrillen och lägg den med skinnsidan ner i pannan. Tryck lätt med stekspaden på filéerna så rullar inte skinnet ihop sig. Stek ca 2 min, vänd fisken och stek i ytterligare någon min.
Lägg upp grönsakerna på varma tallrikar och makrillen ovanpå. Skeda den varma dressingen över. Servera.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE