Stekta bifftomater med ostkräm
Av Susanne Palmqvist
Stora bifftomater är ofta fasta och går bra att steka. De ska stekas snabbt i riktigt het panna så får de en härligt spröd och kryddig skorpa. Goda både med och utan ostkräm och passar till både kött och fisk.
(2 personer)
2–3 stora mogna bifftomater
2–3 msk ströbröd
2–3 msk hackad persilja
1–2 msk hackad basilika
1 msk finhackad färsk timjan, oregano eller mejram
salt och peppar
1 ägg
olja eller smör till stekning
Ostkräm:
3 msk mjuk grädd- eller getost
1 vitlöksklyfta
1 liten knippa finskuren gräslök
Till servering:
en fräsch sallad, svarta oliver och ett gott bröd
Till garnering:
gärna små gräslöksblommor
Beredning:
Rör osten mjuk och smaka av med pressad vitlök och gräslök. Blanda ströbrödet med de hackade örtkryddorna, salt och peppar. Vispa upp ägget i en djup tallrik. Skär tomaterna i 1 1/2 cm tjocka skivor. Vänd dem först i ägget och sedan i ströbrödet. Tryck till så att det fäster. Låt stå i 5 min och stek därefter tomaterna i riktigt het panna i rikligt med smör eller olja. Stek var sida i 2–3 min. Fördela sallad på tallrikar och droppa lite olivolja över. Lägg på tomatskivorna med en liten klick ostkräm emellan. Njut tomaterna ljumma tillsammans med oliver och gärna ett gott bröd.